Четвъртък, 11 Август 2011 11:44

Автошоу Франкфурт 2011: Audi Urban Concept детайли

От
Audi Urban Concept - поредна e-tron студия

Вчера Audi размъти водата на BMW с нова електро концепция, в тенденция двете компании да се отдалечават напред от Daimler в електромобилно отношение. Появиха се първи снимки на Audi Urban Concept, а в Берлин беше засечена кола с малък кокпит, облечена в карбонови краски в стил прихванатото в началото на годината в тестове BMW i3. За щастие Audi пусна прес съобщение на своята медийна интернет страница и сега има една идея повече детайли за новата електро концепция на компанията...

Audi Urban Concept – изцяло нов тип концептуална кола

Така е озаглавено прес съобщението на Audi и първият детайл, който предизвиква коментар е разположението на седалките. Ето всъщност няколко, преди да продължим:

  • Иновативна градска концептуална кола с 1+1 места
  • Обтекаем кокпит от {tooltip}CFRP{end-link}Carbon fibre reinforced plastics{end-tooltip}, свободно-стоящи колела със защитни арки
  • Прецизно окачване и компактна електро задвижваща система за спортна производителност

Е, да се върнем на въпроса - появилата се по улиците на Берлин мини кола, 'набедена' веднага за Audi A1 e-tron прототип изглеждаше като да има 1+1 конфигурация на местата или иначе казано разположени една зад друга седалки. Audi обаче разсейва това ни впечатление с уточнението, че "на борда има място за двама, с леко разминаващи се позиции на седалките, поставени на ниско, спортно ниво".

Това означава, че пасажерската седалка не е зад тази на шофьора а до него и леко назад, осигурявайки комфортно място за раменете. Вече сме виждали такова разположение в други градски коли като Smart For Two 2011, но в Audi Urban Concept разместването на седалките определено е по-преувеличено.

Audi определя концепцията като комбинираща елементи от "състезателна кола, забавна кола и градска кола в една радикално нова концепция" и твърди още, че "Urban Concept не попада в нито една от конвенционалните категории".

Разработката на градския мъник е изцяло базирана на стриктните принципи на лекото конструиране и ефикасността. Резултатът - лека концептуална кола, без излишно тегло, която се концентрира върху чистото изживяване от спортното каране.

Интересно колко 'олекват' големите автопроизводители в едни направления, но как ли ще изглеждат коли като A8, 7-серия и S-class в направлението 'леки материали'?

Надяваме се на повече новаторство и при по-консервативните линии, в стил новите предложения като Urban Concept. Леката студия има свободни седящи колела (извън купето), покрити със защитни арки и аранжирани с мигащи LED ленти.

Стана дума за разположението на седалките, но още една интересна функция е настройката на педалите и волана - всъщност, самата шофьорска седалка 'не мърда'. Към нуждите на вашето тяло се пригаждат точно педалите и волана. Покривът? Ами, той е направен да се плъзга назад за отваряне, което дава достъп до вътрешността на колата. Дали може да се кара така (с плъзнат назад покрив) не можем да кажем със сигурност.

Купето вече разбрахте е от леки карбонови нишки и основата на седалките всъщност е част от него. А колкото до въпросните, защитени от арки колела - 21 инча бейби - на тази малка кола... готино..

Оскъдната информация за задвижването засега включва "два e-tron електромотора, които дават голяма мощ при ускорението на ултра лекото Audi Urban Concept. Литиево-йонна батерия осигурява енергията за задвижване". Не думай, то си е цял куп подробности...

Така е с концепциите - че сто са обвити в 'информационна мъгла' и няма как - ще чакаме до 15-те септември, когато започва автошоуто във Франкфурт, ня което концептът ще бъде показан, за да научим (не урока си в първия учебен ден, а) повече по този въпрос.

Прочетено 3247 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:22
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.