Неделя, 12 Юни 2011 00:21

Автосалон София 2011 –- Renault Fluence Z.E. идва

От
Renault Fluence Z.E. в центъра на нещата

Електрическата мобилност определено се възприема по различен начин от автопроизводителите и стартиралият вчера Автосалон София 2011 е своеобразна възможност за онагледяване на концепциите поне на присъстващите авто марки. На фона на огромното количество електромобилни форуми в Германия изглежда някак странно отсъствието на повечето германски авто грандове на софийския форум, а някак самотен в това отношение, щандът на Mercedes-Benz например, е в почти пълен контраст с този на диагонално позиционираната Renault. BMW и Mercedes-Benz (и не само) открито подкрепят водородната идея и горивните клетки и видимо закъсняват с пускането на електрически модели, ако не друго, поне спрямо френските и японските автопроизводители.

Темата за електрическата мобилност обаче е прекалено всеобхватна и включва неподозиран брой аспекти и направления, включително цялостна промяна в обществените нагласи, енергийните политики и множество технологии, така че сега просто ще се фокусираме върху един от електромобилите на Автосалон София 2011 - Renault Fluence Z.E...

Цялостното впечатление винаги е от изключителна важност и често малките подробности и детайли са толкова важна част от общата картина, колкото основните. В това отношение в Renault очевидно не правят никакви компромиси и щандът на компанията на автосалона в София показва изключително желание за добро и ефективно представяне. Дали това ми направи впечатление, защото изпитвам силна привързаност към детайла или защото Fluence Z.E. (като 100% електромобил) ангажираше цялото ми внимание не знам, но със сигурност получих нова информация и успях да разбера повече за начина на работа на електромобилите на Renault от идеално вписващите се в дизайна на щанда мултимедийни кътове.

Първото впечатление от електрическия Fluence Z.E. не е за нещо електрическо или ако има такова, то е заради наподобяващите 'електрическото' окраски в различни нюанси на синьото върху иначе бялата кола. Чел съм много и вече не малко пъти сме писали за това в eCars.bg, че първите сегашни масови електромобили са така изработени от своите създатели, че да не се различават от конвенционалните автомобили до степен притесняваща потребителя, но сега имах възможност да се уверя в това. Fluence Z.E. (и честно казано всички останали изложени на автосалона електромобили) не 'плашат' с непознати неща и разлика се вижда чак при осветяване на уредите на арматурното табло. Е, няма как да не спомена основната външна разлика - липсата на накрайник за изпускателната система, част или аксесоар превърнал се в отличителен белег за колите с ДВГ. Капачката за зареждане с електроенергия е кръгла и не се различава по нищо от тази, покриваща жадното за гориво гърло на резервоара при конвенционалните коли и ако ги няма 'електро' окраските по боята няма как да разберете, че седите пред електромобил.

LED стопове за Fluence Z.E.
LED стопове за Fluence Z.E.

Светодиодните стопове са нещо, по което честно казано много си падам и Fluence Z.E. веднага спечели силна точка по този пункт в моята оценка. Много хора не обръщат никакво внимание на тези детайли, но ако съберете 5 от тях, ефикасността изведнъж започва да изглежда различно. Консумацията на енергия е нещо, с което автопроизводителите ще трябва да се борят все повече на всички фронтове и всяка система в колата, която може да бъде подобрена в това отношение ще помага за общото намаляване потреблението на енергия.

За кола с големината на Fluence Z.E. багажното пространство определено е оскъдно, но намиращата се зад задните седалки батерия си иска своето това ограничава обема в задната част. С намаляване обема на батериите и оптимизиране на технологията на задвижване обаче електромобилите ще стават все 'по-обемни' и предвид липсата на изключително често капризна по отношение на дизайн и пасване изпускателна система, на един етап ще бъдат по-просторни и ефективни от колите с ДВГ.

Вътре, Fluence Z.E. разполага с достатъчно пространство за пасажерите, а един интересен факт е, че електро версията на колата е по-дълга с 13 см от конвенционалната. Не изпробвах всички седалки и като цяло реших да си оставя 'вътрешния' тест за момента, в който ще има налични за тест драйв бройки, за да не си съставям мнение в 'стационарни' условия, с които най-малкото мога да подведа някой.

Типично за съвременна кола, уредите на Fluence Z.E. светят ярко и показателите им са изключително отчетливи, със стандартна конфигурация от три кръгли отделения в рамките на арматурното табло. Отляво е индикаторът за заряд на батерията, чиято стрелка приятно сочеше към 'пълния' край, а добре познатата ни от мобилните телефони иконка за батерията беше пълна догоре с чертички. Засега няма как да тестваме пробега, но според техническата спецификация колата може да измине около 160 км с изцяло заредена батерия. Приемайки този показател разбира се няма как да не отчетем факта, че едва ли някой ще кара 'до дъно' и реално погледнато няма да е лоша идея батерията да се зарежда след изминавана на 100 километра, при наличие на такава възможност. Колегите от Inside Line успяха да изцедят 210 км от батерията на Nissan LEAF при определени условия, но макар да са показателни, тези експерименти са по-скоро нещо от рода на 'Не правете това вкъщи' предупрежденията, които редовно валят по Discovery Channel и Natilonal Geographic. В средата се мъдри скоростомерът, за който няма кой знае какво да си кажем, а вдясно е инфо дисплея, на който се виждат разбира се търде много неща, които няма как да опиша наведнъж, но в движение таова са най-вече изминатото разстояние, а отдолу има и нещо като 'икономайзер'.

Ясно, прегледно и информативно...
Ясно, прегледно и информативно...

Минавайки към 'най-електрическата' част на Fluence Z.E. няма как да не си спомня как някои колеги имаха възможност да тестват колата (и много други електромобили) по време на страхотния Michelin Challenge Bibendum в края на май в Берлин и как множество звезди на фестивала в Кан тази година пристигаха 'безшумно' за церемониите с електрическия Fluence Z.E. Няма да съм в състояние да ви дам супер подробни технически подробности като модел на електромотора и някакви по-специфични параметри, но това, което има като информация е:

Renault Fluence Z.E. задвижване
Параметър Електромотор Батерия
Тип Синхронен с роторна намотка Литиево-йонна
Мощност 70 кВ (94 к.с.) -
Капацитет - 22 кВтч
Макс. въртящ момент 226 Нм -
Макс. обороти 11,000 -
Тегло 160 кг 250 кг

Батерията на Renault Fluence Z.E. може да се зарежда по следните начини

  • С помощта на 10 или 16A 220V стандартен домакински контакт за 6-8 часа;
  • На станция за бързо зареждане с 32A 400V заряд, който позволява 'пълнене' на батерията за около 30 минути;
  • Батерията може да се сменя с "QuickDrop" система, с която изтощените батерии се заменят със заредени в предназначен за целта пункт за няколко минути.

Други технически данни на Fluence Z.E.:

Renault Fluence Z.E. технически данни
Пробег (с едно зареждане на батерията) 160 км
Ускорение 0-100 км/ч 9 сек.
Дължина 4748 мм
Ширина 1813 мм
Височина 1458 мм
Тегло празен 1543 кг

Цената:

Не искам да оставям този може би най-важен за мнозина пункт, но за момента не разполагаме с информация каква ще бъде цената в България. Ориентир обаче определено можем да ви дадем с обявените по-рано тази година в няколко държави цени:

Франция: Във Франция цената започва от €26,300, от които правителството поема €5,000 за покупки до 2012 г. Месечният наем за сменяемата батерия ще започва от €79 с ДДС.

Дания: Fluence Z.E. ще се продава в Дания на цена от 205,000 DKK (€27,496) с ДДС плюс месечния наем на батерията. Лична зарядна станция ще струва 9,995 DKK (€1,341), а колата ще идва с пет пакета за сменяемата батерия с фиксирани цени, на база изминавани километри. За над 40,000 км на година месечната такса ще е 2,995 DKK (€399).

Израел: Поръчки за Renault Fluence Z.E. в Израел ще се приемат от юли 2011 ф. на цениа от NIS 123,000 (€24.580, което е само малко по-скъпо от бензинова кола от съшия клас. Доставките са планирани за края на 2011 г., а в Израел Better Place ще предлага също пет сервизни пакета. Сервизните планове са базирани на километража на годишна база и включват инсталация и поддръжка на зарядна станция, безплатен достъп до станциите за смяна на батерии на Better Place, батерии за смяна, компютризирана система в помощ на водача, навигация и пътна помощ. Най-евтиният месечен пакет ще струва NIS 1,090 (€218) за до 20,000 км годишно, а един от по-скъпите е NIS 1,599 (€ 320) за под 30,000 км на година с ДДС. Има и специален план, който включва цената на Fluence Z.E. и 3-годишна гаранция с неограничен пробег за общо NIS 157,500 (€31,775).

Е, вече сте въоръжени с не малко информация за Fluence Z.E., остава само да го покарате, ще кажете... И ние това казваме и ако това ще помогне, ще 'досаждаме' често на Renault България, та накрая да им писне от нас и да кажат: "ОК, ще внесем 50 бройки, само мирясайте..." Cool

Прочетено 6245 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 17:16
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.