Bosch тества Tesla Model S с модифициран автопилот в Австралия

Електромобили

В този блог: Като доставчик на компоненти за автопилот системата на Tesla, Bosch експериментира с безпилотен Model S.

Новият прототип е частично финансиран от австралийското правителство и най-вероятно е първият в страната, който може да се управлява сам...

Разработен е от инженери на Bosch в Клейтън, Австралия и според изпълнителния директор на представителството на компанията там е най-напредналата технологично автономна кола разработвана от Bosch досега.

Интересно е защо в Австралия, докато в родната за Bosch Германия има казус с автопилота на Tesla, че чак транспортният министър взе някакво отношение по въпроса, но може да е точно заради това. Вероятно в Bosch имат своите съображения, а може и да е заради съфинансирането и/или съответните правителствени разрешения за тестовете.

Проектът е реализиран преди Tesla да обяви на 20 октомври, че всичките й електромобили вече ще излизат от завода с хардуер позволяващ да се управляват изцяло сами, без човешка намеса. Но създателите на Bosch варианта смятат, че "Този е най-усъвършенстваният и в него е вграденa супер прецизна система за взаимодействие между човек и машина, която позволява на колата да засича дори кой сяда на седалката и да я настройва".

Това привлече вниманието ни веднага и е доказателство, че интерфейсът човек машина наистина е специален. Но от друга страна не е толкова чудно, защото в купето има няколко камери, които следят взаимодействието на шофьора с преработения до ниво 4 на автономност Model S.

Скоро ще има повече инфо в друг блог за тези нива, но тук за информация да уточним, че според SAE Ниво 4 е автоматизирана система, която може да извършва задачата по шофирането и да наблюдава околната среда в движение, като човек няма нужда да поема контрола. Ниво 4 автономната система обаче може да работи само при определени условия.

В системата на Bosch са използвани шест радара, шест лидара, GPS с висока резолюция и стерео видео камера. Бая джаджи са си, но е доста различно от новата разработка на Tesla, при която има осем камери.

Едно време говорехме за самоуправление, сега пак идва на мода :).

От: Electrek


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения