Hyundai и Kia планират удвояване на производството на електрически коли през 2018

Електромобили

В този блог: Hyundai-Kia Automotive Group планира удвояване на производството на ел. коли през 2018 и добавянето на два нови модела.

Hyundai и Kia започват да се ориентират все повече в посока електрически автомобили и планират още от следващата година да удвоят производството добавяйки два нови електрически модела.

Наскоро двете компании обявиха, че през първата половина на следващата година ще пуснат в експлоатация електрическа версия на компактните SUV модели Hyundai Kona и Kia Niro в добавка към Hyundai Ioniq Electric и Kia Soul EV, които се предлагат в момента.

Плановете им за начало са да произвеждат по 13,000 бройки Kona и 12,000 бройки Niro на година, което в добавка към 20,000 Soul EV и Ioniq Electric ще увеличи годишната им продукция до близо 50,000.

Спецификациите на двата нови електромобила все още не са обявени, но по-рано тази година стана ясно, че Niro ще използва задвижващата система на Hyundai Ioniq и същата 28кВтч батерия. Ако колата бъде пусната в производство с тази батерия пробегът и вероятно би бил по-нисък спрямо този на Hyundai Ioniq тъй като Niro е по-тежък и дълъг.

Hyundai и Kia се стремят към средносрочна и дългосрочна цел да станат втората по продажби компания в областта на зелените автомобили до 2020г. Според IHS, американска компания за проучване на пазара, миналата година Hyundai са продали 108,000 екологични автомобила, но само 12,292 от тях са били електрически.

Въпреки това интересът към Ioniq продължава да расте и Hyundai увеличиха производството от 1,200 на 1,800 коли на месец, а това лято вероятно ще реализират доста добри продажби и в Испания, където колата може да се вземе със сериозна отстъпка.

Двете компании очакват и доста добри резултати на местния пазар в Корея, където благодарение на държавните субсидии всеки може да си купи електромобил с $12,450 по-евтино за разлика от PHEV моделите, за които субсидията е три пъти по-малко.

От началото на тази година в Южна Корея са регистрирани близо 5,000 електромобила, като над 70% от тях са Kia Soul EV и Hyundai Ioniq, но догодина се очаква тази цифра да се увеличи значително с добавянето на новите модели и прогнози сочат, че пазарният дал на електрическите превозни средства в страната ще се удвои до малко над 1%

Kia и Hyundai ще трябва да помислят малко по-сериозно и за представянето си на европейския пазар, защото към момента изоставят значително по продажби на повечето места и продават по няколко автомобила на месец в държави като Испания, Италия, Норвегия и Германия.

Hyundai споделиха преди време, че следващия модел на Ioniq ще бъде с конкурентна батерия и пробег на другите електромобили от същия клас, така че вероятно новите модели, които ще бъдат пуснати през следващата година ще бъдат именно с тях. Или поне така е логично да се случи, ако не искат да изостанат още повече.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения