Рекордьори по субсидии – в Ротердам Nissan e-NV200 и LEAF за под 9 хиляди евро

Полезно и ефективно
В този блог: До края на 2014 г. в Холандия предлагат солидни стимули на фирми за покупка на електромобил.

В Холандия очевидно са решени да дават много силно рамо на електрическата мобилност. Толкова силно, че да можеш да си купиш електро кола за една четвърт от цената...

В Ротердам и Амстердам върви програма "прочистване на въздуха". Наскоро бях в холандската столица и със стотиците хиляди колела там, както и доста приличното количество електромобили по улиците, въздухът в града наистина е чист. Но ето че холандците са решени да идат много по-напред в това отношение.

Сега фирми в Холандия могат да си купят новия електро ван Nissan e-NV200 за под €5,000 (без ДДС), което е само 25 процента от стойността. Говорим за базова цена, разбира се, но и да сложиш някоя и друга екстра пак е изключително атрактивно, както ще видиш след малко.

Стимулите са няколко и се натрупват. В Ротердам предлагат на фирмите €2,500 за бракуване на старо возило и към това добавят други общински финансови стимули, с които цената на новия e-NV200 Visia Flex спада на... €4,950 без ДДС. Ако не ти трябва лекотоварен електромобил за фирмата пък можеш да вземеш Nissan LEAF вместо за €24,110 само за €7,450.

Редно е да се уточни, че към тези цени добавяш и наем на батерията. Реалното положение би било следното: при актуална цена на e-NV200 с определена конфигурация примерно €28,500 с ДДС и приспадане на стимули за общо макс. 76 процента, крайната цена слиза на €6,840. Отново, супер евтино. Към това добавяш около €100 месечен наем на батерията. За да добиеш престава колко всъщност струва e-NV200 с батерията (в Германия), виж долната картинка.

nissan_e_nv_200_cena

Нататък в субсидиите, получаваш и една година безплатно паркиране в центъра на града, както и субсидия до €1,450, ако си монтираш офис/домашна зарядна станция и използваш зелено електричество. И за да не е само това откъм зареждане, общината разширява мрежата от бързи зарядни станции в града.

В Амстердам положението е подобно – с натрупване на тамошните субсидии цената на e-NV200 Visia Flex слиза на €5,650!

Както в повечето случаи с такива стимули, и в настоящия трябва да се реагира бързо – в Ротердам огромните отстъпки са предназначени за първите 5,000 фирми, които реагират, като заявките трябва да се направят преди декември, след което колите се доставят преди края на годината.

Прилича ни на много добра практика и затова си казахме Редно е да я споделим – в България.

От: Electric Cars Report

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения