Tesla на прага на потенциално партньорство с Panasonic за Гигафабриката в Китай

Компоненти

В този блог: Tesla създаде нова компания в Китай и потенциално ще си партнира с Panasonic в Гигафабрика 3.

Tesla и Panasonic вече работят заедно от доста време по различни видове проекти и по всичко личи, че съвместната им работа може да се пренесе и в новата Гигафабрика, която Tesla планира в Китай.

Положителното развитие на ситуацията в Китай ще позволи на компанията да създаде фабрика на местно ниво без да се налага обвързване с китайска компания и по този въпрос вече се работи.

От Sina Finance научаваме, че на 10 май е бил издаден лиценз на новата компания, която е регистрирана от дъщерната фирма на Tesla в Хонг Конг с начален капитал от $15 милиона.

Като дейности, с които новата компания ще се занимава са вписани следните: "Техническо развитие, технически услуги, технически консултации, трансфер на технологии в областта на електрическите превозни средства и резервни части, батерии, оборудване за съхранение на енергия, фотоволтаични продукти, агенция за търговия на едро и комисионни (без търгове) и внос и износ на горепосочените сходни продукти, както и предоставяне на свързани услуги за поддръжка."

Panasonic отдавна осигурява батериите за всички модели на Tesla и през 2013 дори помогна на Tesla за изграждането на Гигафабрика 1 в Невада, където Panasonic сега произвежда батериите за Model 3.

Tesla също така сключи договор с Panasonic да поеме производството на слънчеви клетки и модули в Гигафабрика 2 в Бъфало.

Миналата седмица изпълнителният директор на Pananosic заяви пред Ройтерс, че те са в готовност да работят с Tesla по нови проекти, в това число и Гигафабриката в Китай чийто строеж се очаква да започне в най-близко бъдеще.

Той също добави, че продажбите на батерийни клетки, които най-вече идват от Tesla, се очаква да увеличат оперативната си печалба с 11,7% през следващата година.

Преди време от Tesla споделиха, че имат желание да работят с повече партньори по проекти свързани с батерии и от около две години насам част от поръчките им по различни отиват при LG Chem и Samsung SDI.

По всичко личи, че Panasonic ще продължи да бъде основен партньор на Tesla в производството на батерии и в новата Гигафабрика, но ако обемите станат прекалено големи компанията може да прибегне до поръчки и от други места.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения