Понеделник, 08 Април 2013 09:10

Къде по магистрала Тракия да има бързи зарядни за електромобили?

От
burzi zariadni stancii elektromobili magistrala trakia
Кои са най-подходящите места за монтаж на бързи зарядни станции за електромобили по магистрала Тракия?
В този блог: Нека започнем да изграждаме (макар и виртуално засега) първата бърза зарядна магистрала за електромобили в България.

Когато става дума за бързи зарядни станции за електромобили в България, местоположението им е много по-важно от броя. Това е така, заради скоростта на зареждане. При стандартните електро колонки и сегашните способности на електромобилите зареждането става за 2-8 часа. Диапазонът е голям, защото технологиите се развиват и времето за стандартно зареждане все повече намалява. При бързото батериите обикновено се зареждат за 20-30 мин. до 80%, а често за толкова спираме по магистралите – да хапнем, да си починем и да заредим. Ето че "влизаме" във времето за бързо зареждане – мястото за монтаж на станции е, което трябва да се избира внимателно...

Къде да има бързи зарядни станции по Тракия?

Нали е първата ни цяла магистрала (още малко остана) и става дума за бързо зареждане – логично е тази пътна артерия да обсъждаме. Тепърва ще избираме места за бързи зарядни станции из България, но нека сега да започнем отнякъде. И понеже на този блог с времето ще попадат доста хора, ето какво ще направим, за да е полезен като някакъв малък справочник с отзиви:

  Създаваме тази форум тема, в която каним всеки да дава предложения, да коментира направени и да оставя отзиви, когато някой ден вече има работещи станции.

При пробег от 100-150 км за повечето електрически модели, които се предлагат сега на пазара, за отсечка като София-Пловдив или обратно е резонно да има бързи зарядни станции някъде по средата. Дори при магистрална скорост (ОК, по-добре да мислим за не повече от 120 км/ч засега) 70-80 км пробег с електромобил са постижими – например с обновения Nissan LEAF или с чисто новия Renault ZOE.

След това добро място като че ли е Happy, преди Пловдив. В този участък и от двете страни има големи търговски обекти – има добър избор от места. По-натам може би е добра идея за една станция около Чирпан, че разстоянието между Пловдив и Стара Загора е около 90 км (по магистралата). След това при Загоре или в района, а от там някъде между Нова Загора и Ямбол. И последно, бърза зарядна станция около Карнобат и после вече сме на морето.

Ето ги тези предложения по-прегледно в списък:

  • По средата между Пловдив и София
  • Около Пловдив (например на Happy)
  • Около Чирпан
  • Около Стара Загора (Загоре?!?)
  • Между Нова Загора и Ямбол
  • Около Карнобат.

Това са шест зарядни станции по протежение на около 360 км – никой не би трябвало да се притеснява за пробега си, дори да кара по-бързо. Друг е въпросът, че е нужно още подобрение точно там, защото не е проблем да зареждаш по 3-4 пъти, но пък едва ли ще е любимо занимание на някой.

Засега най-важно е да се определят 2-3 места като начало, но докато повечето електромобили придобият пробег възможностите на Tesla Model S по-добре е да има бързи зарядни станции на всеки 50 км. Поне такава е добрата практика, която наблюдаваме в доста напреднали в това отношение страни като Естония.

В обобщение

Като разчитаме с времето да се получат доста предложения от вас за места, на които да има бързи зарядни станции по магистрала Тракия, отново наблягаме на това, че най-важно е те са да добре стратегически подбрани. Цената на тези устройства падна значително, но те все още са доста по-скъпи от стандартните за бавно зареждане. Само че са несравнимо по-лесни и бързи за изграждане от обект като бензиностанция, спрямо която са и несравнимо по-евтини – зарядната инфраструктура за електромобили, без да пренебрегваме усилията и изискванията, е далеч по-лесна за разгръщане, от тази за течни горива.

Като давате конкретни предложения по темата в коментарите отдолу или най-добре в посочената по-горе тема във форума, можем много по-бързо да намерим точните места за бързо зареждане на електромобили, максимално удобни за повече хора. А и така всички можем да участваме в процеса на развитие на електрическата мобилност в България. Списъкът ще бъде актуализиран с всички нови ефективни предложения. Благодарим ви!

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 5777 пъти Последна корекция Понеделник, 08 Април 2013 17:47
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.