Понеделник, 13 Май 2013 10:28

Някога фабрика за цигари – сега инфо център за електромобили!

От
elektromobili malaga zem2all
В южния испански град Малага стартира голям проект за тест на електромобили – Снимка: Forococheselectricos
В този блог: Дали ще им харесат електромобилите? В Малага проверяват с голям и продължителен тест.

Отдавна искам да ида на екскурзия в Малага и региона, но първо се оказах със семейството в нашия чудесен Старосел. Във винарския комплекс, имам предвид, но ще съм много щастлив и селото да подобри облика си. Имаме и тракийски старини в района, където с удоволствие ще помогна за подобряване на обстановката, когато ми се удаде подходяща възможност...

В Малага живеят малко повече от половин милион души. Там започна проект, който намирам за много ПРАВИЛЕН. Причината е проста: вместо да се чудим как да е най-правилно да се популяризират електромобилите, най-добре е да се даде възможност на хората да ги пробват. Това обичаме и ни пасва, да проверяваме сами!

Проектът е за тестване на електрическата мобилност, казва се Zem2All (Zero Emissions to All), и е подкрепен от японския автопроизводител Mitsubishi и  испанския енергиен доставчик Endesa. Стартиран е в края на април 2013 в Малага и  целта му е да бъде направен анализ на влиянието на електрическите автомобили върху местната общност и инфраструктурата, за улесняване на масовото възприемане и разпространение на електрическата мобилност.

Повече за целта на проекта?

Синтезирано от горното, говорим за тестване на влиянието от употребата на електромобили върху града. В допълнение, това, че проектът ще продължи четири години, дава ясни индикации колко напред във времето е разтегнато навлизането на електромобилите. Но начинът е точен – по естествен път, с повече електромобили, та повече хората да видят от първа ръка за какво става дума. И в процес ще се наблюдава какво е натоварването върху електро мрежите, за да се направят съответните корекции или подобрения.

От информацията по този проект ще можем и трябва да се възползваме всички. Тя ще бъде много ценна за бъдещото развитие на градовете ни и мястото на електрическата мобилност в това развитие. Като знаем повече за влиянието, което ще оказва използването на електромобилите и най-вече тяхното зареждане, можем да направим енергийното управление на градовете много по-ефективно.

Колко електромобила и зарядни станции?

Да подредим нещата така:

  • 200 електрически автомобила;
  • 200 стандартни зарядни станции;
  • 23 бързи зарядни станции; и
  • 6 двупосочни зарядни станции.

200 електромобила: с участието на Mitsubishi в проекта е ясно, че говорим за компактния i-MiEV. Такива проекти са и шанс за компанията да реализира допълнително количество!

200 стандартни зарядни станции: монтирани по домове и работни места на участници в проекта.

23 бързи зарядни станции: на които батерията може да се зарежда до 80% за половин час.

6 двупосочни зарядни станции: или т. нар Vehicle-to-grid (V2G) устройства, чрез които електромобилите могат да отдават съхранена в техните батерии електрическа енергия обратно към мрежата.

Още за проекта

Контролният и инфо център на Zem2All е разположен в бивша тютюнева фабрика в Малага. Там обаче не само ще събират данни, ами са изградили и зона за демонстрация на електромобилите, достъпна за всеки. Ето че ми се появи допълнителен стимул за екскурзията. Не говоря испански и затова няма да мога да се възползват от специалния телефонен номер, на който обаче местните ще могат да научат повече за електро колите, за електрическата мобилност и интелигентните системи за комуникация. Звучи чудесно!

Откъм пари Zem2All проектът разполага с бюджет от €60 милиона, както вече стана дума с два основни партньора: Endesa от испанска страна и Mitsubishi Heavy Industries от японска (включително Mitsubishi Corporation и Hitachi). Проектът е част от  Smart Community System Demonstration Project, стартиран от {tooltip}NEDO{end-link}Energy and Industrial Technology Development Organization{end-tooltip}, а подкрепа има и от японско-испанската Програма за нововъведения.

В обобщение

Зарядната инфраструктура ще я вържат, естествено, към контролния център. От него ще идва информацията, с която когато имаме възможност да се сдобиваме, няма да пропускаме да споделим с вас. Надявам се в процес да научим много повече за потребителските настроения към електромобилите. Също и до каква степен електрическите автомобили оправдават очакванията на хората (в случая в Испания). Удобно ли е използването, добре ли работят зарядните станции, какво може да се подобри и други такива въпроси ни вълнуват живо. За да има повече отзиви, които всички така оживено търсим. Както и такива проекти и у нас, за което имаме много вътрешна мотивация да работим

[От: cars21]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 2662 пъти Последна корекция Понеделник, 13 Май 2013 14:10
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.