Print this page
Четвъртък, 23 Май 2013 09:00

На най-бързия електромобил подхожда най-бързо изплатен заем

От
tesla model izplaten zaem
Елон Мъск няма как да не е щастлив след като Tesla Motors изплати заема си 9 години по-рано – Снимка: Usatoday
В този блог: В сряда Tesla Motors изплати предсрочно заема отпуснат от американското енергийно министерство на стойност $465 милиона.

ОК, има и по-бързи от Tesla Model S, но не и сред масовите електромобили. Дори с тежкия Model S бяха постигнати 3.9 сек от 0-100 км/ч, но темата сега е за една друга бързина. Тази, с която цели девет години по-рано Tesla Motors изплати своя технологичен заем...

Със сигурност си е повод за празнуване за много хора това. И по този повод човекът начено на компанията, Елон Мъск, изрази надежда, че "са ни направили горди". За гордост не зная, но за супер тласък в отношениието към електромобилите, да. Още повече на фона на банкрутиралата Fisker Automotive...

С изплащането на заема, толкова предсрочно, Tesla успя след като продаде акции за над един милиард долара. От $33.87 през януари, Tesla (TSLA) качи до $87.24 на 22 май, след като спадна леко от скорошния $92 рекорд. Така, въпросният Advanced Technology Vehicle Manufacturing (ATVM) заем Tesla изплати изцяло, дори с лихвите, девет години по-рано от крайния срок. И още нещо, засега няма други автопроизводители, които да се се справили с тази задача. Става дума основно за Ford и Nissan, чиито заеми са значително по-големи, разбира се, но и от министерството не изразяват притеснения за тяхното връщане.

Факт е, малкият нов производител намери начин не само да оцелее, но и да предложи, произведе и реализира на пазара най-луксозния и бърз електромобил. При това с далеч по-голям пробег от този на останалите. Това си има цена – от € 72,600 в Европа – но и германските лимузини са "в същия отбор". Наскоро дори в нашите медии и сайтове беше отразено, че Tesla Motors е задминала по продажби трите германски гранда (в САЩ) и въпреки че това е само частично варно, се стигна дотам, че някой в Audi да се изпусне с аматьорско прес съобщение, което по-късно беше премахното от сайта на компанията. Твърде късно, цял свят видя и отрази и това.

Остава да им полежая на Tesla Motors все така добре да се справят, да допускат минимално количество грешки и да направят един чудесен по-евтин и масов електромобил, за който говорят отдавна. Той вероятно ще дойде чак след дори по-скъпия от Model S, Model X, но важното е да е с прилични цена и пробег – €40.000 и 400 км например. С бързи зарядни станции с такъв пробег няма да имаме никакви грижи Wink.

[От: Autoblog Green]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 4791 пъти Последна корекция Четвъртък, 23 Май 2013 10:06
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.