Петък, 22 Ноември 2013 06:56

Колко да струва едно бързо зареждане на електромобил в България?

От
burza zariadna stancia elektromobili bulgaria
В този блог: Евтино лично зареждане на електромобили, срещу не толкова евтино на обществени бързи зарядни станции.

Преди още да имаме и една бърза зарядна станция за електромобили в България, като знаем какви са цените за зареждане в други държави, опитваме да направим сметка за оптималните тарифи (на оператори) у нас ...

От август 2013 г. имаме нови цени на тока. Различни са при отделните ЕРП-та, но се въртят около:

  • 0.18 лв дневна тарифа (с ДДС)
  • 0.11 лв нощна тарифа (с ДДС)

Правим едно бързо уточнение, че не игнорираме "зеленото" в електромобилите. Просто масово хората поставят сметките най-отпред. Но както се научихме много бързо, ОК е да се набляга на други качества на електро колите, а не на "зелените". С други думи, щом със "зеленото напред" не върви, да го прокараме покрай това, на което се обръща повече внимание. То да има повече чисти и тихи превозни средства на пътя, пък нека хората да ги карат не заради "зеленото" Wink.

Колко струва личното зареждане

Под лично се има предвид в собствен гараж или електро източник. Или от фирмени зарядни станции, без "товарителница". За сметката ще използваме следните параметри:

  • Електромобил с реален пробег 120 км
  • Нормално градско шофиране (до 80 км/ч)
  • Среден разход 15 кВтч/100 км

Така, за 100 км пробег имаме:

По дневна тафифа – 0.18 лв Х 15 кВтч = 2.70 лв/100 км разход

По нощна тарифа – 0.11 лв X 15 кВтч = 1.65 лв/100 км разход

Средно се получава около 2.2 лв/100 км.

Колко да струва бързото зареждане в България?

На голямото EVS27 електромобилно изложение в Барселона (18-20 ноември 2013) една от най-дискутираните теми беше: Успехът на електрическата мобилност в Норвегия.

Накратко, той се дължи до голяма степен на предоставяните от дълго време насам от правителството стимули. За целите на нашата сметка взимаме един показател от скорошно проучване на Норвежката електромобилна асоциация:

Норвежците са склонни да платят за 15 мин. "сесия" бързо зареждане между €2.5 и €6.

За протокола – факт: В Норвегия заплатите са много по-високи от тези в България.

Знаем и за данни от друго проучване в САЩ, където за един бърз заряд са склонни да плащат по $7.

В България

За нас (потребителите). Предвид българския пазар и възможности, смятаме, че на обществена бърза зарядна станция в България оптималната цена за 20 мин зареждане е 6-8 лв. Това е до три пъти повече отколкото да заредиш директно по цени на тока. Но е приемливо като горница, защото се равнява на около 2.5 л/100 км разход на ДВГ кола. Дори при 10 лв, например, се приближаваме "опасно" до разход от 4 литра гориво на 100 км като равностойност, което си е по силите на известен брой компактни дизелови коли...

За операторите. Те ще искат да взимат повече. Вероятно ще има предложения и за 15 лв или повече (след като сега има за 12 лв за едно пълно /за 100-150 км пробег/ бавно зареждане...) Но потребителите и пазарът определят цените. Сега бързите зарядни станции са на цени около €9-10 хиляди, но ще паднат в пъти в следващите няколко години. Сериозна инвестицията си е и затова операторите ще търсят съответната възвращаемост. Нужни са обаче много гъвкави модели и допълнителни методи за печелене, като предоставяне на рекламна площ на/около станциите, вместо високи цени, които потребителите няма да са склонни да плащат.

Така изглеждат сметката за бързо зареждане на електромобили в България според нас. Ти колко мислиш, че трябва да струва?

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 18887 пъти Последна корекция Неделя, 24 Ноември 2013 14:22
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.