Сряда, 30 Март 2011 13:30

Електрически коли за икономия на гориво – Nissan Leaf сред първите

От
Зареждане на електрически коли в гараж

Настоящите автомобили с двигатели с вътрешно горене оказват доста негативно влияние върху околната среда и естествената нужда от подобряване на мобилността и ограничаване на замърсяванията доведе до създаването (всъщност възраждането) на електрически превозни средства. Последните разработки осигуряват добри резултати на живота на батерията и горивните клетки, като по този начин се подобрява многократно ограничения капацитет/пробег на електрическите коли.

(Засега) електромобилите трябва да се зареждат често и това може да се окаже труден процес при по-големи разстояния. От друга страна, електричество може да бъде доставено до всяка точка и електрическите коли могат да се зареждат на ниска цена. Освен това, стандартните домашни контакти са достъпни почти навсякъде.

Nissan Leaf е една от първите електрически коли, които отговарят на съвременните изисквания за евтино придвижване и достъпна цена на превозното средство. Това е електромобил, който отделя нулево количество вредни емисии, чийто електрически мотор се задвижва изцяло с енергия от литиево-йонни батерии. В колата могат да се настанят петима пътници и може да работи непрекъснато в продължение на около 160 км, преди да се наложи зареждане на акумулаторните батерии отново. Такива коли със сигурност ще намалят консумацията на гориво и ще допринесат за облекчаване на парниковия ефект. Задната "ауспухова част" липсва тук и с премахването на една доста трудна за "побиране" цяла система, инженерите и дизайнерите ще имат много повече свобода при конфигуриране на бъдещите модели.

Електромобилът е оборудван с бързо зарядно устройство, с което батериите могат да се презаредят за около 30 минути. Стандартното зареждане (включително чрез всеки домашен контакт) отнема около 8 часа и повечето от първите собственици на Leaf (и други електромобили) предпочитат да зареждат колите си през нощта в гаража, докато си почиват.

А и сутрин не се редят по досадни опашки на бензиностанциите, които често опъват нервите до краен предел в бързането за работа...

Прочетено 1757 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:57
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.