Събота, 14 Май 2011 15:00

Google опитва да легализира безпилотни коли в Невада

От
Самоуправляваща се Toyota Prius на Google

С неочакван ход, "търсещият" гигант Google, с много амбиция и досатъчно пари на разположение - се зае с технологии, които на пръв поглед нямат нищо общо с основния бизнес на компанията, наемайки лобиста Дейвид Голдуотър за свой представител в усилията си за регулиране на безпилотни коли по пътищата на Невада, като това става по-малко от година след изявлението, че компанията тества "самоуправляващи" се коли в Калифорния...

Беше само миналия март, когато Google обяви, че тества самоуправляващи се коли на покривите на паркинги и само седем месеца по-късно тестовете се прехвърлиха и по улиците на Калифорния - новини, които генерираха доста заглавия и затвърдиха имиджа на Google като една от най-иновативните съвременни компании. Сега обаче Google е готова за ново предизвикателство - да се справи с проблема с разрешение за законно движение на такива коли по улиците, който стоеше на дневен ред и преди.

Не е ясно защо от Google са избрали Невада за първия си опит за легализиране, макар че има теории, като факта, че в Лас Вегас всяка година се провежда Consumer Electronics Show (CES) или може би просто защото Невада има славата на щат, който позволява неща, които други щати не разрешават с проституцията като най-отявлен пример. Или вероятно е това, че трафикът по много от пътищата на Невада не е натоварен, което позволява тестове с по-малко рискове.

Самоуправляваща се Toyota Prius на Google
Самоуправляваща се Toyota Prius на Google

Във всеки случай, ясно е, че Google гледа много сериозно на своите проучвания по отношения на самоуправляващите се коли и съответно натиска за легализиране на тази "транспортна опция". В резултат, вече има два законопроекта свързани с този тип коли, внесени в местния парламент. Единият ще бъде добавка към другия по във връзка с електромобилите с идеята за създаване на възможност за лицензиране и тестване на  самоуправляващи се коли по пътищата. Другият ще осигурява ще позволява на шофьорите да използват мобилни телефони в движение, което е забранено от сегашния закон.

Самоуправляваща се Toyota Prius на Google
Камерите на самоуправляваща се Toyota Prius на Google

Google твърди, че компютърно контролираните коли са и ще бъдат много по-сигурни от шофираните от хора, защото са в състояние да реагират на пътните условия по-бързо и не са податливи на изкушенията, които властват над шофьорите - шофиране в пияно състояние, заспиване или просто разсейване. Ако Google успее да легализира такива коли в следващите години ще разберем дали са прави.

[Източник: PhysOrg.com]

Прочетено 1633 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:18
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.