Сряда, 27 Ноември 2013 08:55

BMW i3 продажби – 10,000 поръчки от старта?

От
bmw i3 prodazhbi
BMW i тест драйв по време на Автосалон Франкфурт 2013 – Снимка: bmwi3.blogspot.com
В този блог: Че има(ло) 10,000 поръчки за BMW i3 звучи много добре, остава да появят и по улиците ;).

Този "сигнал" дойде от Иън Робъртсън, шеф за продажбите на BMW в глобален мащаб, по време на скорошния автосалон в Лос Анджелис. И още – супер плъг-ин хибридът BMW i8 вече е разпродаден. Има се предвид цялото първоначално планирано за производство количество...

Колко BMW i8 ще бъдат произведени първоначално обаче не се знае. И въобще такива изказвания работят много добре. "Вижте колко много поръчки имаме" сигнал от топ марка си е магнит за предизвикване на още по-голям интерес. Дори и да не са поръчани толкова много BMW i3, с други думи, като се засилва така интереса, докато дойде време за проверки бройката вече може да стана такава или по-голяма.

Дали се съмнявам, че има 10,000 поръчки за BMW i3? Сега е различно, не е като през 2010-та. Тогава Nissan пое тежката задача да "снабди" света с масов електромобил и началните продажби въобще не бяха в горния порядък.

BMW и всички останали сега стъпват на това, че електромобилът вече е доста по-известен. Редно е да се каже, че BMW специално има голям принос за това. Досега той беше под формата на два големи електромобилни теста, единият от които още не е приключил – първият с Mini E и сега с ActiveE. И съответно с обилния социален маркетинг за новия i3, който най-накрая влезе в реалността.

Та, може и да имам известни съмнения, но има и резон за такива количества поръчки:

  • BMW е водещият световен автопроизводител;
  • BMW i3 беше популяризиран супер активно няколко години;
  • Eлектромобилите вече са доста по-известни;
  • Първите отзиви показват много високи ниво на качеството при i3.

Но се чудя защо при толкова много поръчки BMW Group България не смята, че ще реализира достатъчно i3 бройки в България, че да започне да предлага модела у нас? Заставам на светофара на Т. Каблешков и бул. България, до BILLA и по всяко време за 2-3 минути мога да преброя десетки скъпи германски новички автомобили. Много се карат, знаеш. Не е като да няма интерес към тях, а и пари очевидно има, за да се купуват. И все пак вероятно дори и през 2014-та няма да го има официално i3 в България...

Но очаквам през пролетта у нас да има поне няколко i3. Чувал съм лично от хора, че ще купят веднага щом има на пазара. За реални намерения говоря. Колкото до това дали има 10,000 BMW i3 поръчки не зная и се надявам да има, че това ще означава много от този модел по улиците. А това ще помогне страхотно на нашата eCars.bg кауза – да се популяризират електромобилите.

Че и Mercedes-Benz B-Class Electric Drive се задава. Сега още няма традиционно германско съперничество при електромобилите, но твърдя тук и сега – само до 2 години то ще стане още по-ожесточено от това при дизела и бензина. А дотогава 10,000 BMW i3 сигурно вече ще кръстосват улиците на много градове и села Wink.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 5347 пъти Последна корекция Сряда, 27 Ноември 2013 10:04
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.