Peugeot купува Opel за €1.3 милиарда, ще има ли Ampera-e?

Блог

В този блог: PSA Group придобива Opel от GM и става вторият по големина автопроизводител в Европа.

Сделката е за €1.3 милиарда, но PSA купува и финансовите операции на GM Europe за €900 милиона съвместно с BNP Paribas, което вдига общата стойност на транзакцията до €2.2 милиарда...

Заедно с Opel, френската компания взима също и английското поделение на марката, Vauxhall.

GM притежава Opel от 90 години насам, но след последните години на загуби и неспособността да излезе на нула през 2016 г., американците очевидно са решили да се разделят с губещото си европейско поделение. От 2009 г. насам загубите на Opel са над €8 милиарда. Стойността на сделката обаче е скандално ниска – за сравнение, други големи авто компании имат пазарна стойност над 20 или 30 милиарда Евро.

Има голяма вероятност след приключване на транзакцията да последват съкращения в Opel, но изпълнителният директор на PSA Карлос Таварес е уверен, че резултатите на Opel/Vauxhall ще се подобрят значително под управлението на водената от него компания.

Около тази сделка има да се оформят още много подробности, но сега изниква една голяма неизвестна – ще го бъде ли Opel Ampera-e? Като европейски вариант на Chevrolet Bolt, Ampera-e вече предизвиква голям интерес, с хиляди предварителни заявки от Норвегия. Но с разделянето на Opel от GM дали американците ще запазят Ampera-e като вариант предвид факта, че моделът трябва да се произвежда в САЩ, където се прави и Bolt?

Би било много жалко да се получи някакво негативно развитие, защото Ampera-e ще бъде първият по-достъпен електромобил с над 350 км реален пробег в Европа. Очакваме развитието на нещата, за да видим как ще се реши този потенциален казус.

От: Automotive News


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Наистина ще е интересно да се види какво ще се случи. Аз съм работил в завода на Опел в Бохум и си спомням какви субсидии бяха пратени от немското правителство, за да не фалират...

Ivan
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума