19% спад за дизелите и рекордни 85% ВЕИ енергия през април в Германия

Блог

В този блог: Интересът към дизелите в Германия започна да намалява.

Вероятно в резултат на обсъжданите в последните месеци задаващи се ограничения за дизелови коли в някои германски градове като Мюнхен, продажбите на нови дизели са спаднали доста – с 19% – през април, според германския КАТ – KBA...

Като цяло Германия регистрира около 8% спад в продажбите на нови коли през април, но засега дизеловите коли все още държат 41% от пазара. Спадът обаче е значителен и има вероятност тази тенденция да продължи.

При другите видове превозни средства статистиката на KBA показва, че няма промяна в продажбите на бензиновите коли, но ръстът на електрическите е значителен.

Наблюдаваме раздвижване и при инфраструктурата в Германия – съвсем пресен пример е демонстрираната от Siemens 150 кВт DC бърза зарядна станция, както и нови разработки на електро задвижващи системи и батерии от германски компании, за една от които подготвяме блог.

-------------------

На енергийния фронт в Германия също има рекорд, но в обратно посока – растеж. На 30 април страната е регистрирала нов рекорд за използване на възобновяема електроенергия. През тогавашния дълъг уикенд 85% от потребеното електричество в Германия е било генерирано от възобновяеми източници като вятър, биомаса и вода (водни ел. централи). Според Патрик Грайхен от Agora Energiewende Initiative заради комбинацията от ветровито и слънчево време в северна Германия и топлото време в южна на 1 май огромната част от енергията е осигурена от ВЕИ.

Повечето от въглищните централи дори не са работили на 30 април, а голяма част от ядрените, които трябва да бъдат изведени от експлоатация до 2022 г. също не са работили.

Грайхен казва, че до 2030 г. дни като 1 май 2017 г. ще станат абсолютно нормални, с истинското реализиране на планираната от германското правителство енергийна революция, инвестициите в която започнаха през 2010 г. Енергийните политики са обект на чести атаки в медиите, проводник на петролни интереси, които много биха искали тези нови политики да се провалят. Канцлерът Ангела Меркел обаче е отявлен поддръжник на инициативата и обществото я подкрепя твърдо.

Технологиите вече се развиха до такива нива, че често генерираната от вятърни и соларни паркове електроенергия е по-евтина от ядрената и въглищната. И като цяло тенденцията в Германия е в посока ВЕИ – през март 2017 г. над 40% от всичката изразходената електрическа енергия в страната е била произведена от възобновяеми източници.

От: Cleantechnica


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Чудесна новина. Богатите държави започват да правят все повече енергия от вятъра и слънцето, а ние бедните плащаме за ядрено гориво
, петрол, газ, за да си останем бедни и с празни джобове.

Veselin
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума