Елон Мъск отстранен като председател на Tesla с $20 милиона глоба, остава ИД

Блог

В този блог: Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ и Елон Мъск са постигнали споразумение за делото, заведено срещу него.

Комисията заведе дело срещу Мъск заради коментарите му по повод опита да направи Tesla отново частна компания.

Елон ще бъде отстранен като председател на компанията и ще плати $20 милиона глоба, но да остане изпълнителен директор. Това обаче не е всичко в тази бързо развила се до настоящата ситуация история.

Причината комисията да заведе дело срещу Мъск, е прословутата фраза "финансирането е осигурено" в неговия туит за идеята Tesla отново да стане частна компания. Обвинението към Мъск е, че е направил "серия от погрешни и подвеждащи изказвания" и целта на комисията е той да бъде отстранен и като председател, и като изпълнителен директор на Tesla.

Комисията е предприела действията срещу Мъск:

  • Заради неговия туит от 7 август, 2018, че може да направи Tesla отново частна, като изкупи всички акции на цена $420 за брой – доста повече от тогавашната им стойност
  • Заради това, че е обявил, че финансирането е осигурено; и
  • Заради това, че единственото несигурно е оставащото гласуване на акционерите.

Обвинението на комисията е в това, че Мъск е знаел, че потенциалната транзакция е несигурна и обект на множество непредвидени разходи. Също и че Мъск не е обсъждал специфични параметри на сделката, включително цена, с никой потенциален финансов партньор и изявленията му за възможната транзакция не са подкрепени с факти. В резултат, според комисията, подвеждащите му съобщения в Twitter са провокирали скок в акциите на Tesla с 6 процента на 7 август, което е довело до сериозна промяна в пазара.

Първоначално, Мъск е отхвърлил споразумението, но след това, на 29 септември явно е постигнато такова, което е публикувано на страницата на комисията. Според документа, Мъск не признава никаква вина за коментарите, но трябва да напусне мястото си като председател на борда в рамките на 45 дни.

Ако споразумението получи съдебно одобрение, Мъск няма да може да заеме отново позицията, на която е вече 15 години, за период от 3 години. Към това се добавя и глобата от $20 милиона, която той трябва да плати.

Междувременно, комисията добави още ограничения и допълнителна глоба от $20 за Tesla като компания. Изисква се и пълен мониторинг на изказванията на Мъск в социалните мрежи, на сайта на компанията, в прес съобщения и събирания с инвеститорите.

Ето нещата обобщени:

  • Мъск трябва да освободи мястото на председател на борда на Tesla и няма право да го заема отново в следващите три години;
  • Tesla трябва да посочи двама нови независими директори на борда;
  • Tesla трябва да формира нов комитет от независими директори и да контролира изказванията на Мъск;
  • Мъск и Tesla трябва да платят по $20 милиона глоба, които ще бъдат разделени между инвеститори понесли загуби, по процедура одобрена от съда.

Всичкото това се случва насред успешното увеличаване на производството на Model 3 до целевите нива и значителното разширяване на Supercharger мрежата на Tesla по света. По мрежата ври и кипи от коментари по развитието на тази драматична ситуация, сред които и по-конспиративни от типа на този от потребител на име Leroy1947:

"Никога не съм вярвал, че Елон Мъск е гений, който е 1. Основал PayPal, 2. Основал SpaceX и 3. Основал Tesla. За мен не е нищо повече от плямпало, което обслужва интересите на супер богатите инвеститори – истинските собственици на тези компании. Те са част от супер богатия елит, който управлява тази страна, но не желае да бъде идентифициран. Съответно, Tesla, Solar City и SpaceX са част от общ план за тотална промяна на транспорта, комуникациите и задълбоченото наблюдение на всеки гражданин. Сателитите на SpaceX ще позволят моментална комуникация между колите, което е ключово за автономния транспорт. Сбогувайте се с личната свобода. Накрая, това ще разруши продуктивността и на малкото здрави и интелигентни хора, които някак са оцелели в разрушителните войни от миналия век и всичкото това с цел да се установи контрол над света. Tesla може да се справи и без Елон Мъск. Нека всички се наслаждаваме на нашите технологични Tesla играчки докато можем и да се молим супер богатите да ни оставят малко на мира."

Накъде отива всичко това? Кажи какво мислиш в коментарите.

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Тесла е една от най-шортваните компания на борсата. Заложените са около 10 милярда срещу акциите на Тесла и чакат компанията да се срине и спекулантите да си приберат печалбата. Обаче понеже не само, че не се срива, а напротив, развива се с невероятни темпове, започнаха да атакуват Мъск персонално. Тесла увеличи продажбите почти двойно за една година и вече продава повече от Ягуар в световен мащаб. На всичко отгоре строи още заводи.

Последно редактиран Преди 5 години от Веселин Веселин
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Според мен, величието на Никола Тесла е неоспоримо, а също и величието на Елон Мъск, като човек направил революция в автомобилостроенето, подобрил живота на цялата ни планета с екологичното въздействие от навлизането на електромобили и батерии, с въвеждането на ново мислене в живота ни със слънчевите керемиди, домашните батерии и други известни и неизвестни още новооткрития.
Мисля, че ще бъде помнен векове, за разлика от шефовете на фолксваген груп и други автомобилни концерни в САЩ и...

Според мен, величието на Никола Тесла е неоспоримо, а също и величието на Елон Мъск, като човек направил революция в автомобилостроенето, подобрил живота на цялата ни планета с екологичното въздействие от навлизането на електромобили и батерии, с въвеждането на ново мислене в живота ни със слънчевите керемиди, домашните батерии и други известни и неизвестни още новооткрития.
Мисля, че ще бъде помнен векове, за разлика от шефовете на фолксваген груп и други автомобилни концерни в САЩ и другаде, които се опитват всячески да забавят и противодействат на новаторството.

Виж още
nedi alex
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари