В европейската нощ на учените Тех Паркът оживя за бъдещето

Събития

В този блог: Една изпъстрена с технологични новости вечер ни постави сред млади новатори и техничари.

"Европейска нощ на учените 2017" ни предостави ценната възможност да се запознаем с герои на науката и с учени, чиито невероятна работа и постижения могат да променят живота ни завинаги, докато се забавляваме и показваме как се зареждат електромобили...

За поредна година София Тех Парк се включи в проекта FRESH, който организира провеждането на Европейската нощ на учените в България, като тази година инициативата се проведе на 29 септември 2017 г., петък, в над 250 града в Европа и по света. Ние имахме шанса да се включим в изданието в софийския Тех Парк.

Целта на проекта FRESH е популяризиране сред широката публика на науката и нейните достижения, както и повишаване на ангажираността на научния свят към проблемите на обществото. Той се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма "Хоризонт 2020".

Сякаш бяхме насред една кипяща от проби лаборатория, из залите видяхме демонстрации на роботи и дронове, системи за 3D визуализации и виртуална реалност и модерно лабораторно оборудване. И всичкото това съпроводено с експерименти, научни опити в различни области и демонстрация на иновативни стоки и услуги.

Някои от екипите са съвсем начинаещи, но някои са насочили усилията си да развиват най-малките иноватори с различни курсове по роботика, програмиране на роботи и какво ли още не.

В един момент заприлича дори малко на детски лагер, но децата бяха изключително любопитни и включваха кабелите в ярко светещите (и абсолютно безопасни) зарядни станции и паното отново и отново с искрящи от интерес очи.

ecars-zariadni-stancii-deca-hosht-na-uchenite-teh-park

Представянето ни в нощта на науката в Тех Парка беше възможност за нас да се докоснем до младите хора, вдъхновени от науката и техниката. Повечето посетители бяха ученици и студенти, които останаха изключително приятно изненадани от факта, че в България се разработват и произвеждат такива зарядни станции за електромобили.

Много от посетителите от възрастовата група на родителите – 30-45 годишни – бяха чували за електромобилите, но нямаха представа как става зареждането и имахме удоволствието да поговорим и да им демонстрираме от първа ръка.

Имаше много млади хора, които бяха заинтересувани от зарядните станции, от системата за интелигентно зареждане и като цяло от това, че някой се занимава с електромобили в България. Задаваха също и въпроси за това доколко наистина са екологични електромобилите, как се развиват соларните инсталации и други.

Децата се забавляваха с кабелите и светлините, майките и бащите им бяха силно заинтригувани от зарядните станции. Имаше обещания "Следващата кола ще е електромобил". Като цяло много пожелания за успехи и положителни емоции.

Интересно за нас беше да установим, че по-младите посетители (студенти и ученици от последните класове) знаеха повече за технологиите на електромобилността и задаваха конкретни въпроси. Разговорите с тях бяха под формата на оживен диалог с обмяна на мнения.

Всичко беше достъпно и направено за всеки вкус, но с една цел, да провокира интереса на посетителите към иновациите, бъдещето и забавлението. Нашите съседи и колеги по щанд бяха изключително атрактивни с разработката си в областта на обогатената реалност. Бяха написали софтуер, който позволяваше с жестове да се управляват обекти в тази добавена среда.

Ето още акценти:

Българска фирма, която прави спортни уреди, чрез които енергията от движението се преобразува в електроенергия, захранваща таблет или светлини правещи преживяването по-забавно. - http://www.playgroundenergy.com/

Компания на млади хора, които са направили школа по роботика за деца (7-12 години).

Русенска фирма произвеждаща бои, превръщащи обикновена стена в дъска за рисуване - https://escreo.com/bg

Видяхме и втория по бързина суперкомпютър в България, способен да направи 19 милиона изчисления в секунда. Използва се при планиране на въздухоплаването за предвиждане на времето.

Събитието се радваше на голям имтерес от малки и големи, а кой бе по впечетлен от виртуалната реалност, възможностите на програмирането, различните по размер роботи, химичните и биологичните лаборатории предстои да разберем.

Ние засега работим в сферата на абсолютната (електромобилна) реалност, но кой знае, и на нас може да хрумнат идеи за обогатяване.

 

За да достигне информацията от този блог то теб, помогнаха колегите Стефан Чанев, Любен Денев, Мариян Иванов и Тодор Герджиков.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари