Mercedes електро ван с джойстик и дронове

Електромобили

В този блог: Mercedes-Benz Vision Van – електрически ван на бъдещето за доставки с дронове.

От представата ни за ван или бус за доставки в нашето ежедневие (с всичките познати ни атрибути на тези возила) до това футуристично чудо на бъдещето от Mercedes има толкова голяма разлика, че сега изглежда невероятно да го възприемем...

Има обаче голяма вероятност такива ванове да тръгнат по пътищата до 5-6 години. При сегашните темпове на развитие и с вече заформящата се световна надпревара за самоуправляеми превозни средства, Vision Van изглежда много в унисон с посоката, в която сме потеглили.

Да му разгледаме параметрите:

Първото, което ни грабва е, че са го замислили с модулна система от батерии. Това означава, че в зависимост от приложението може да се монтира батерия по желание за определен пробег. Може да е за само 80 км или за максимум 270 км. Таванът на пробега е малко нисичък, но това не омаловажава гъвкавостта на системата. Според Mercedes, с тези параметри компанията търси идеален баланс между тегло и пробег. Реално въпросният максимум от 270 км би трябвало да е ОК, като изключим междуградски доставки на много по-големи разстояния. Но пък със супер бързо зареждане може да се получават нещата (а са му предвидили безжично, както и кабелно AC и DC – просто всякакво).

Задвижващата система е с постоянна мощност 75 кВт и пик до 150 кВт (270 Нм) за не повече от 60 секунди. Теоретично максималната скорост е 120 км/ч, но са го ограничили електронно до 80 км/ч.

Товаренето става автоматично в складовете, където цялата вътрешна товарна част (заедно със задната врата) идва натоварена с пакети и просто влиза във вана. Оттам по адреси и когато пристигне на място куриерът получава през прозорчето точния пакет, слиза, доставя и си продължава по маршрута. Междувременно таванът се отваря, подава пакети (до 2 кг) към дроновете и те ги носят на тепсия (в радиус от 10 км) в уречен час. Май ще ни влязат в езика неща като "Дойде ми дронът" или "Кацна ми новият телефон".

Като гледаме видеото на куриера си му е много добре в тази футуристична обстановка. И отвън има интересни елементи – някогашната радиаторна решетка е превърната в голям екран, чрез който ванът комуникира с околния свят с интегрирана LED матрица. Има и LED светлини вътре на пода да предупреждават за пешеходци.

Ето да видиш, че на видео си се добива съвсем друга представа:

Къде сме сега, къде отиваме. Чудата работа, какво мислиш?


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения