Анкета на Intel показва нагласата на хората към автономните коли

Електромобили

В този блог: Анкета на Intel показва нагласата на хората към самоуправляващите се автомобили.

Intel са сред компаниите, които залгат много на технологиите за автономно управление на автомобили и инвестират сериозно в тях, но те все още са нещо от бъдещето, с което хората масово не са запознати.

В желанието си да събере мнение от своите потребители Intel направи анкета, за да види каква е нагласата на хората към автомобилите, които се управляват сами.

Според Jack Weast, старши главен инженер и главен системен архитект на отдела за автономни технологии на Intel, "Хората са направо уплашени от роботизираните автомобили". Поне, докато не се запознаят с тях по-отблизо. Проучването на Intel Trust Interaction е идентифицирало няколко проблемни области започвайки със спора за преценката на човек срещу тази на компютър. 

Докато повечето хора участвали в анкетата смятат, че самоуправляващото се превозно средство ще се представя по-добре като цяло,  много от тях са силно загрижени за това как колата ще реагира, ако някой на пътя реше да я пресече например.

Хората сме жадни за информация същества, но някои от анкетираните се опасяват, че колата постоянно ще ги затрупва с множество информация и това ще бъде досадно. Решението на този проблем вероятно би бил да се инсталира mute бутон.

От една страна хората са били заинтригувани от факта, че ще се возят в колата си без да я управляват и ще могат да използват времето за нещо друго, но от друга страна някои са имали сериозни затруднения с това да се доверят на колата да взима решения вместо тях.

Доста от участниците са признали, че са се чувствали доста странно возейки се на задната седалка, в кола чиито волан се върти сам. Това най-вероятно няма да бъде проблем в бъдеще обаче, защото напълно автономните превозни средства ще се откажат от волана, за да се елиминира усещането от това, че те управлява призрак.

Много от анкетираните са реагирали доста силно на факта, че могат да извикат кола от телефона си, която да ги закара на желано от тях място и повечето от тях са изявили желание да научат повече за технологията и на какво е способна тя.

Анкетираните от Intel потребители също са харесали факта, че колата може да говори и са проявили интерес към това дали те биха могли да разговарят с нея, и да й дават съвети и насоки по време на път, ако се налага промяна в маршрута например.

Както добре знаем не всички шофьори спазват стриктно правилата за движение, и например не всички задължително дават газ на празен път или спират на всеки знак стоп, а някои обичат и да похапват докато карат.

Автономните коли обаче ще бъдат настроени да следват максимално правилата за движение и това буди леко притеснение у някои от анкетираните на този етап, защото смятат, че компютъра отнема правото им да взимат собствени решения в определени ситуации

Проучването на Intel е било проведено с хора без предишен опит с автономни превозни средства и е включвало тестово возене в автономна кола. Според Weast, "Всеки участник преживя огромен скок в доверието си към технологията след пътуването".

Участниците в анкетата също са признали, че борбата между това, с което са свикнали и приемането на тази нова технология, ще е голямо предизвикателство, с което ще трябва да се справят.

Или, както Артър Кларк кава, "Всяка достатъчно напреднала технология е неразличима от магията". Но след като разбереш как е направена и как работи, вече имаш повече доверие.

 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения