Moia маршрутка на ток тръгва скоро

Електромобили

В този блог: Невероятно, но от 2018 г. VW пуска 200 електро буса за споделено пътуване по улиците на Хамбург.

Вановете ще събират до шест човека, но не са Nashia VW – всеки може да си ги пише като моя. Освен играта на думи, другото интересно е, че насред купищата електро концепти, които обявява напоследък, VW изненадващо пуска (това) реално нещо на ток по улиците след няколко месеца...

Не е точно каквото беше показано първоначално, а именно футуристичната Sedric концепция. Пак изглежда добре, само че е далеч по-сходно със сегашните ванове от този тип.

volkswagen-sedric

Moia ни звучи интересно и идеята на возилата е да може всеки да си ги хване с помощта на мобилно приложение. Германците си падат по гранде плановете, та и покрай тази марка са си направили такъв – целта на Moia е да се развие в цял свят, като замени 1 милион коли по европейските и американските пътища до 2025 г. Ако го погледнеш от страната, че всъщност става дума за това един такъв ван да замени няколко коли може би не изглежда чак толкова голямо.

Услугата в Хамбург тръгва с 200 е-маршрутки, които в следващите няколко години ще бъдат увеличени до 1,000. Moia ще продава услуги на оператори на автопаркове и общини и ще наема шофьори. Поне докато не навлезем изцяло в света на автономните коли.

Moia е 13-та марка на VW и това, че пускат електро возила с тази емблема по някое време през 2018-та малко ни изненада, защото досега все говорят за концепции, 2021-ва и такива работи.

vw-moia-interior-baggage

Според компанията Moia вановете ще минават до 300 км с едно зареждане, което е прилично, стига да не е по отиващия си NEDC цикъл за шофиране. Във вановете естествено ще има бърз интернет достъп, но и нещо интересно – системата ще използва алгоритъм за групиране на пътници със сходни дестинации, за да се избягват неефективни обиколки.

Досега не бяхме виждали вана и според Moia той е разработен само за 10 месеца от поделението за лекотоварни возила на Volkswagen. Засега знаем, че зареждането до 80% ще става за 30 минути, което при този пробег и големина на возилото пресмятаме като 100 кВтч батерия и 150 кВт CCS зареждане.

vw-moia-interior-baggage

И накрая малко за кинтите – според човека начело на марката Moia се цели в това да стане един от трите най-големи доставчици на мобилни услуги в света и да генерира приход от няколко милиарда Евро в рамките на следващите години. VW има потенциална готовност да продаде мини дялове в Moia на инвеститори и според ръководството досега е инвестирала "значителна три-цифрена милионна сума" в начинанието.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума