Volvo представи първия си електрически камион с 300км пробег

Електромобили

В този блог: Първият електрически камион на Volvo тръгва по улиците на Стокхолм.

По-рано тази година шведската група Volvo Trucks обяви, че ще пусне електрическите си камиони oще през тази година и ще започне да ги продава през 2019. И ето че вчера бе обявен официално първият модел, който носи името Volvo FL Electric.

16-тонният камион може да бъде конфигуриран с различни батерии с капацитет вариращ между 100 и 300 кВтч за максимален пробег от 300 км с едно зареждане.

Ето накратко и техническата информация от Volvo за новия електро камион.

Камионът е оборудван с двустепенна скоростна кутия и електромотор с мощност 130 кВт (185 к.с) и максимален въртящ момент от 425 Нм. В зависимост от желанието батериите могат да бъдат между 2 и 6, съответно за 100 до 300 кВтч капацитет.

АС зареждането на версията с 300 кВтч батерия ще отнема до 10 часа при мощност от 22 кВт (нощем), а бързото зареждане на DC станция с до 150 кВт мощност ще отнема около 1-2 часа.

Първите два камиона Volvo FL Electric ще бъдат експлоатирани от компанията Renova, която се занимава със събиране и рециклиране на отпадъци и TGM, която се занимава с превоз на стоки.

Камионите на Volvo също така са участвали в т.н Off Peak City Distribution проект в Стокхолм, който е имал за цел да проучи как се справят превозите на товари в центъра на града през нощта.

Очаквано, с избягването на дневния трафик, камионите са могли да свършват всичките си доставки за 1/3 от времето, което нормално им отнема в дневни условия когато има натоварен трафик.

Фокусът върху електрическите камиони досега беше основно насочен към влеката на Tesla, концепцията на Daimler за тежкотоварни електрически превозни средства и усилията на Cummins за електрически камион.

Вече редица компании започнаха да правят по-малки електро камиони и Volvo определено няма да остане без конкуренция в този сегмент.

Преди няколко месеца Daimler започна да доставя своите нови електрически камиони в Португалия и Англия за тестове на различни компании, а наскоро и VW обяви инвестиции в Scania и каза, че се задава електро камион от компанията.

Миналата седмица и Hyundai се включи с новини около своите малки електрически камиони и сподели, че те ще видят бях свят още през 2019-та.

Пазарът за този тип електрически превозни средства със сигурност ще бъде доста голям и вярвам всички ние лека полека ще започнем да оценяваме подменянето на шумните и замърсяващи камиони, които сега извършват градските доставки, с тихите и екологично чисти електрически камиони.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения