Пореден опит за забавяне на прехода към електрическа мобилност в Германия

Електромобили

В този блог: Немската автомобилна индустрия с пореден опит за забавяне на прехода към електрическа мобилност.

Германската автомобилна индустрия от известно време показва индиректно, че се страхува от електрическата революция и ударите, които тя ще нанесе върху бизнеса.

Въпреки че от една-две години навсякъде из мрежата летят баснословни цифри за инвестиции и се показват нови концепции през пет минути, някъде отзад индустрията се опитва всячески да забави прехода.

Последното проучване на един от най-големите синдикати в Германия изглежда като поредния опит за това. То сочи, че с прехода към електрическа мобилност около 75,000 работни места ще бъдат загубени и правителството трябва да се намеси с някакво решение, за да предотврати това.

Един от най-големите немски синдикати IG Metall е поръчал проучването на института по индустриално инженерство Fraunhofer, а резултатите от него са базирани на данни, предоставени от Daimler, BMW и Volkswagen.

Според проучването, до 2030 г. всяко второ работно място свързано с изграждането на задвижваща система на леки автомобили ще бъде повлиянo пряко или косвено от навлизането на електрическата мобилност. От 840,000 работни места в автомобилната индустрия в Германия, 210,000 са свързани с производството на задвижващи системи.

Въпреки че производството на електромобили несъмнено ще създаде нови работни места, според данните от проучването, те ще бъдат много по-малко от тези, които ще бъдат загубени в сектора за производство на двигатели с вътрешно горене.

Един от говорителите на VW споделя, че електрическите коли се сглобяват с до 30% по-бързо от стандартните автомобили и че в това отношение те са доста по-ефективни, защото изискват по-малко човешки труд.

Твърдението на проучването за потенциална загуба на 75,000 работни места може да се основава на прогнозата, че "25% от всички автомобили ще бъдат електрически до 2030 г., 15% хибриди и 60% бензинови и дизелови варианти".

Това, на което съюзът набляга като опасения обаче е, че загубата на работни места ще бъде още по-лоша, ако се ускори преходът към електрическа мобилност.

Загубата на работни места в този сектор очевидно е нещо, с което индустрията трябва да се съобрази, но вместо да се дискутират теми за преквалификация на персонала, се набляга върху това правителството просто да забави нещата колкото се може повече, без никакъв друг конкретен план за разрешаване на задаващите се проблеми.

На моменти тези действия изглеждат объркващи, защото някакви положителни действия в посока промяна се правят, но засега изглежда, че те са по-скоро за демонстрация и нямат за цел по-бърз преход към новото.

Разбираемо е нежеланието за промяна на тези стари и големи структури, които дълги години са свикнали да правят едно и също, но вероятно закъснението с промените ще им коства много повече в дългосрочен план отколкото загубата на служители, които могат да преквалифицират.

VW вече започна подобна програма за обучение на млади инженери, които ще се занимават с производството на I.D серията им и това е една добра индикация, че при наличието на желание могат да се намерят решения на проблемите и да се осигури един по-плавен и не толкова разрушителен преход.

Прекалено бързо започна да се променя всичко в днешно време и както винаги тези, които се адаптират най-бързо ще са тези, които ще оцелеят и ще спечелят в дългосрочен план.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума