Tesla Model 3 идва в Европа с CCS стандарта за бързо DC зареждане

Електромобили

В този блог: Край на слуховете – Tesla Model 3 ще се зарежда по CCS DC стандарта в Европа.

Това беше официално потвърдено от Дрю Бенет, който отговаря глобално за зарядната инфраструктура на Tesla, в интервю с Auto Express.

Новината е потвърдена и на колеги от други електромобилно блогове – когато започнат доставките на Model 3 в началото на 2019 г., колите ще са оборудване за CCS DC зареждане. CCS означава Combined Charging System – технология за зареждане обединяваща Тип 2 стандарта за AC зареждане и DC зареждането в един контакт/щепсел.

Това е супер новина за всички предстоящи притежатели на Model 3 в Европа, защото колата ще може да се зарежда и на Supercharger станциите на Tesla, и на всякакви други DC зарядни станции с CCS кабел. Напомняме, че Supercharger станциите на Tesla в Европа са оборудвани с кабели с Тип 2 щепсел, през който става DC зареждането. Това е уникално, защото иначе Тип 2 стандартът се използва само за AC зареждане (до 43 кВт). Щепселите на Тесла обаче са изработени от по-издръжливи температурно пластмаси и затова се използват и за DC зареждане. Разликата с CCS стандарта е, че на щепсела/контакта отгоре има Тип 2, а отдолу два по-дебели пина за DC зареждане.

Според Бенет, това в никакъв случай не е краят на Supercharger станциите, защото компанията ще продължава да развива собствената си мрежа. С добавянето на CCS възможност за зареждане Model 3 става много по-използваем.

Бенет добавя и че Tesla продължава да е отворена за разговори с другите производители, които биха проявили интерес към Supercharger мрежата.

В Европа на този етап има 430 Supercharger локации с над 3,600 зарядни колонки. Tesla продължава да изгражда нови станции, защото с идването на по-масовия Model 3 те ще стават все по-необходими. Добавката е, че компанията работи за ъпгрейд на Supercharger станциите, за да имат по два, вместо по един кабел за зареждане - иначе казано, да станат двойни.

И накрая, добра новина и за притежателите на Model X и Model S. Макар и срещу заплащане, ще може да се купи нов CCS DC адаптер, на стойност около €500.

Все още предстои да разберем каква ще е мощността на AC бордовото зарядно на Model 3.

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Има ли новини за Superecharger Plovdiv?

Chris
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума