Tesla планира старта на Robotaxi мрежа от споделени електромобили през 2020

Електромобили

В началото на тази седмица се състоя поредната среща на Tesla с инвеститори, на която компанията сподели интересна информация за напредъкът с автономното управление и плановете за близкото бъдеще.

По отношение на напредъка със системата за автономно управление има сериозен напредък и според Мъск, новият чип създаден за тази система е "най-добрият чип в света".

Този нов чип е разработен от Tesla и според Мъск до края на следващата година софтуерните ъпгрейди ще позволят напълно автономно управление на техните превозни средства без нуждата от човешка намеса.

В своята част от презентацията Мъск наблегна на Robotaxi услугата, която Tesla планира да пусне, след като получи всички видове одобрения от регулаторните органи.

Според него това ще се случи до първото тримесечие на 2020 и в рамките на календарната година услугата ще заработи на най-малко един пазар.

Чрез Robotaxi приложението, собствениците на Tesla ще могат да добавят колите си към споделения флот, за да печелят пари или просто да извикат кола, която да ги вземе и закара на желаното от тях място.

 

Според Мъск, Tesla ще има над един милион от тези превозни средства на пътя до края на следващата година - около времето, когато започнат да активират пълната  способност за самостоятелно управление.

Мъск също така смята, че от тук нататък потребителите трябва да взимат предвид системата за автономно управление, когато купуват друг автомобил освен Tesla, тъй като те са единствената компания, която предлага превозно средство, което според тях в крайна сметка ще може да се управлява изцяло само.

Мъск твърди, че Model 3, използван като роботакси, може да генерира около $30 000 долара брутна печалба годишно и от финансова гледна точка занапред ще е безумно да си купиш нещо друго освен Tesla.

Осигуряването на напълно самостоятелна система, способна да управлява по-безопасно от човека при всякакви условия, очевидно е нелека задача и макар да звучи прекалено скоро, ако през 2020 компанията успее да завърши този софтуер това ще бъде геройско постижение.

По време на презентацията Мъск също така сподели, че флотата от споделени електромобили на Tesla ще се състои от коли без волани.

Той каза, че Tesla просто ]e откачи волана и ще постави капачка на изреза на таблото, където понастоящем се намира кормилната колона.

"Мисля, че ще има преходен период, когато хората ще могат да поемат контрол над роботаксито, но след като убедим регулаторните органи, че нямаме нужда от волан, той просто ще бъде премахнат."

Според Мъск ще дойде момент, в който потребителите ще изискват колата да е без волан, за да не може такава "мощна двутонна смъртоносна машина", да се управлява от човек.

Има логика и вероятно би било по-добре тези супер бързо ускоряващи машини да не попадат масово в ръцете на безотговорни шофьори, защото последствията няма да са никак добри.

И за финал кратка демонстрация на Model 3 в автономен режим с последните актуализации на софтуера и линк към цялата близо четири часова презентация от вчера.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения