Fiat-Chrysler предложи 50-50 сливане с Groupe Renault

Електромобили

Fiat Chrysler Automobiles предложи план за 50-50 сливане с Groupe Renault, за създаването на третият по големина в света автомобилен производител.

FCA сподели предложението на сайта си, като изброи редица ключови моменти, които биха могли да произтекат от сделката на стойност близо $35 милиарда. Fiat Chrysler казва, че ако двете компании се слеят ще могат да продават близо 9 милиона превозни средства годишно.

Renault вече има съюз с Nissan и макар че неотдавна имаше дискусии между компаниите, които укрепват това партньорство, изпълнителният директор на Nissan Hiroto Saikawa отхвърли слуховете за пълно сливане преди няколко седмици.

Това вероятно е дало зелена светлина на FCA да се включи с предложение и поне на пръв поглед изглежда, че Renault имат някакъв интерес от сливане на двете

След внимателен преглед на условията на приятелското предложение на FCA, Съветът на директорите реши да проучи с интерес възможността за такава бизнес комбинация, която би увеличила производствения капацитет на Groupe Renault и потенциално би създала допълнителна стойност за Алианса.

Предложението на FCA отбелязва, че в комбинираният борд на компанията ще има един кандидат от Nissan.

Fiat Chrysler е много много назад в електромобилния свят, въпреки че компанията пусна EV план миналата година, но фокусиран основно върху марката Maserati, с акцент: "Ние вървим след Tesla."

Тази година FCA обяви инвестиция от $4,5 милиарда в своите Мичиганска фабрика, която поне частично ще бъдат използвана за производството на плъгин джипове, и евентуално производство на електрически превозни средства.

От FCA "тръгнаха след Tesla", но вместо да покажат някоя по-добра кола от техните взеха, че ги използваха за спасителна жилетка, за да не потънат в дългове от глоби.

В наскоро публикувания доклад за автомобилните тенденции на EPA, базиран на данни от 2017 г., FCA имаше най-лошия среден резултат от всички американски автопроизводители и най-замърсяващи автомобили

От друга страна, Renault е лидер на пазара на електрически автомобили в Европа. Уебсайтът на групата казва, че „днес почти един електрически автомобил на всеки четири продадени в Европа е Renault.“ Това включва изцяло електрическата Zoe на Renault.

Дали подобно сливане ще се случи или не предстои да разберем, но определено и за двете компании има частични ползи. FCA ще спестят адски много пари от глоби докато започнат да произвеждат електромобили, а Renault ще получи една добра възможност да увеличи продажбите си на американския пазар.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума