Бьорн Ниланд тества пробега на новия Kia e-Soul 2020

Електромобили

Новият Kia Soul EV (Kia e-Soul) се появи в Европа и Бьорн Ниланд веднага хвана един, за да и направи няколко теста.

Пробегът на обновения модел е увеличен значително спрямо предния със следните показатели по тестовете:

EPA: 391 км
WLTP: 452 км

Пробегът, разбира се, варира значително спрямо множество фактори, като атмосферните условия и начина на шофиране, така че може би от хора като Бьорн можем да добием най-реална представа за възможностите на колата. С уговорката, че човекът има много опит със спецификите на шофиране на електромобил, с които повечето хора тепърва ще се запознават и свикват.

Kia e-Soul е оборудван с 64 кВтч батерия и в първия си тест Бьорн решава да види какво разстояние ще може да измине с пълна батерия при средна скорост от 90 км/ч, както обикновено прави при своите обиколки из Норвегия и други места.

Резултатът на Бьорн от 430 км е по средата на оценките по WLTP и EPA, но той смята, че при по-висока външна температура пробегът ще се увеличи още.

Средният разход също е по-нисък при неговото шофиране и се равнява на 153 Wh/km, което е около 15 кВтч/100 км.

Този тест е показателен за възможностите на новия модел, но трябва да се има предвид, че по-динамичното шофиране и по-неблагоприятни условия може да свалят пробега и под 300 км с едно зареждане.

Всичките тези данни са полезни, за да знаеш колко изминава даден електромобил при различни условия. Важно е обаче да се има предвид, че зареждане до 100% и почти пълно разреждане на батерията не е най-доброто за нея. Ясно е, че ще се налага да се правят дълги преходи, но е по-добре по възможност (особено такава голяма батерия като на новия e-Soul, която позволява повече пробег) да се зарежда до към 90-95% и да се разрежда до 10-15%. Иначе казано, ако имаш сигурни да речем 300 км пробег (и запас за общо 400 км), по-добре да заредиш когато имаш останал буфер (да си оставиш неизразходена енергията за тези 100 км), а не когато батерията е почти изцяло изтощена (стига това да е възможно).

Ето видеото с повече подробности от теста на Бьорн.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения