Нови BYD електробуси за над 300 км по магистрала

Електромобили
В този блог: BYD C9 електробус за 47 пътника и 300 км пробег при магистрални скорости.

Днес е "денят на 300-те километра", но определено не са само колите – возим се и на автобуси, а камионите са гръбнака на доставките. След блога за един от бившите съоснователи на Tesla електрифициращ камиони, пак към темата с електробусите – и отново от китайската BYD, която показа три нови модела на ток, първите туристически в света според компанията...

Започваме с BYD C9 с две оси и капацитет от 47 пътника, който от BYD твърдят, че може да се кара с магистрални скорости на разстояния 300 км без презареждане. Предвид максималната скорост на модела от 101 км/ч можем да приемем, че влиза в категорията магистрални (като за автобус).

Освен BYD C9, на пазара тази година излизат още два модела, C10 с три оси и по-малък за VIP пътници на име C6, за които BYD вече приема поръчки.

C9 за задвижва от два 180 кВт безчеткови AC синхронни електромотора (BYD-TYC180A) в колелата, всеки с 1,500 Нм въртящ момент. Батерията на електробуса е с капацитет 365 кВтч и Li-ion iron phosphate химичен състав. За по-малко от два часа поема около 200 кВт, а максималната скорост на автобуса е 101 км/ч.

Според BYD след 12 години употреба капацитетът на батерията ще е около 80% от първоначалния и за да гарантират това я управляват с iBMS (Intelligent Battery Management System).

Вторият електробус – C10 – вози до 58 пътника и също е с пробег около 300 км и два електромотора по 180 кВ, но с 394.2 кВтч батерия. Според BYD, с мощност 300 кВт трифазно (3х100 кВт на 480 V), C10 се зарежда за 1.3 часа. Много ток, много чудо!

Последното возило от тази нова серия е по-лекият и по-бърз C6 с 21 места и максимална скорост 125 км/ч. Той се задвижва с един 180 кВт електромотор монтиран надлъжно и пробегът му е 200 км от 152 кВтч батерия. Зареждането от 100 кВт източник отнема до 2 часа.

Желаещи да се оборудват с електробус на мечтите (BYD означава Build Your Dreams)?

От: Green Car Congress

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения