Нова фабрика за литиеви батерии отвори в Германия

Компоненти

В този блог: Германска фирма за производство на батерии отваря първа част от голяма фабрика.

Според BMZ, фабриката в Карлщайн-Гросвелцхайм ще е най-голямата за производство на литиево-йонни батерии в Европа...

Когато бъде завършена през 2020 г. фабриката трябва да е с площ кв. м., което включва производствена част, лаборатория и офис сгради. Във фабриката ще работят до 1,500 души и планът е съоръжението да произвежда 800 милиона батерии годишно, с общ капацитет 30 гВтч. BMZ обаче няма да произвежда само батерии за електромобили.

Основателят и собственик на компанията Свен Бауер казва, че освен в електромобилите "Литиево-йонните батерии се използват и в електрически велосипеди, уреди, градинска техника, системи за съхранение на енергия, транспортни средства, екскаватори и т.н. При нас в момента има истински бум в търсенето в много от тези сектори и модулната концепция на нашата фабрика ни позволява да отговорим по-бързо и гъвкаво на това развитие".

Може и да не е голяма колкото Гигафабриката на Tesla, но Свен смята, че "най-важното е да произвеждаме сами литиево-йонни клетки в Германия, защото това е единственият начин да намалим зависимостта от малкото, основно азиатски производители в дългосрочен план".

Бауер казва още и че BMZ смята да пусне на пазара нова клетка, чийто прототип ще е готов до края на годината и ще осигурява до 60% повече капацитет от настоящия индустриален стандарт 18650 клетки, както и значително по-висока надеждност, производителност, енергия и заряд.

Всички големи германски автопроизводители вече имат договори с производители на батерии от Южна Корея. Интересно е кога ще се обърнат към родното производство на BMZ.

От: Charged magazine


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари