Полска светеща вело алея със зареждане от слънцето

Полезно и ефективно

В този блог: Уникална светеща алея за велосипеди е направена в Полша.

Пътеката свети в синьо вечер с фосфоресциращ материал след като се зареди от слънчевата светлина през деня. Вдъхновението за проекта, изпълнен от TPA Instytut Badań Technicznych Sp. z o.o, идва от Starry Night байк пътеката на Studio Roosegaarde...

Президентът на TPA Sp. z o.o. Игор Рутмар споделя за полското издание Gazeta Wyborcza, че материалът в лентата може да излъчва светлина в продължение на 10 часа. През деня алеята трупа енергия от слънцето, чрез която свети вечер, за да повишава безопасността на велосипедистите.

Според Next Nature Network, луминофорите (частиците в материала покриващ лентата) могат да излъчват различни цветове, но дизайнерите са избрали синьо, за да си пасва най-много с околната обстановка. Освен това са проучили устойчивостта на използваните материали и как да ги направят по-евтини, тъй като вело алеите са по-скъпи от пешеходните.

За разлика от Starry Night пътеката, полската е доста различна от тази с Ван Гог теми. В пътеката на Studio Roosegaarde има светодиоди захранвани от соларни панели и привличаща светлината боя. Вело алеята на TPA Sp. z o.o. обаче не изисква никакви източници на енергия, като засега все още се тества, за да се види време ще издържи преди да започне да се износва.

Благодарности на Стефан Хаджистойков за анонса.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

В тази връзка, бих си позволил да споделя един линк - http://www.albedo.bg/

Илиян Звездоброев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Яко, ама и цената е якичка...

Hamilton F1
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения