Забрана за ДВГ коли от 2030 г. предлага германският бундестаг

Полезно и ефективно

В този блог: Германия си дава 5 години повече за дизелови и бензинови коли от Холандия.

Бундестагът е приел резолюция, която призовава да се забрани продажбата на нови ДВГ коли в Германия от 2030 г...

Целта на предложението е след 2030 г. да е възможно купуването само на коли, които не генерират емисии в движение – електромобили, включително такива с водородни горивни клетки. Засега няма силата на закон или постановление, но Будестагът иска от Еврокомисията да въведе забраната в целия Европейски съюз.

Германците определено имат тежест и техните предложения минават в Комисията, от която Бундестагът иска още да преразгледа данъчните политики и техния ефект върху стимулирането на "мобилност без емисии", каквото и да значи това (широко понятие).

Една от възможностите е да се въвеждат повече дотации за покупка на електромобили, но възможна мярка е също и премахването на данъчните облекчения за дизелови коли в държавите от ЕС. Продажбите на дизелови модели вече започнаха да намаляват из цяла Европа, за което допринася и избухналият преди година Volkswagen Дизелгейт.

В Холандия също са много активни по отношение на забраната за ДВГ коли, като там дебатите са тя да влезе в сила още през 2025 г. Дали забраните са най-ефективният метод за подпомагане е друг въпрос, но новината за стоп на ДВГ продажбите след 2030 г. в Германия обикаля световния нет.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения