Атина, Париж, Мадрид и Мексико Сити без дизели от 2025 г.

Полезно и ефективно

В този блог: Забрани за дизелови превозни средства в големи градове от следващото десетилетие.

Кметове от цял свят се събраха на C40 конференцията в Мексико Сити миналата седмица да обсъждат как да подготвят градовете си за климатичните промени и да се справят ефективно с емисиите от превозните средства...

На срещата, кметовете на Атина, Париж, Мадрид и Мексико Сити обявиха планове за забрана на дизелови превозни средства от 2025 г.

Лидер на инициативата е кметът на Париж Ан Хидалго която каза, че "Кметовете вече са заявили позицията си, че климатичните промени са най-голямото предизвикателство пред нас. Днес, ние се изправяме и казваме, че вече не толерираме замърсяването на въздуха и здравните промени и смъртността, които то предизвиква, особено за най-уязвимите жители".

Наистина, дизелите бяха възприемани като тласъкът на цивилизацията (най-вече в Европа), но днес вече са смятани за заплаха за човешкото здраве. Да се заблуждаваме, че има такова нещо като "чист дизел" е като да си представяме "чисти въглища". Всяка нова дизелова кола излизаща от завод по света е настоящ (в по-малка степен) и бъдещ (в по-голяма) замърсител.

Всички кметове казват, че са нужни по-добри обществени транспортни системи, за да бъдат стимулирани хората да спрат да карат коли из градовете. Някои транспортни експерти прогнозират, че споделянето на коли също ще играе огромна роля за намаляване на емисиите в градовете.

Със забраната на коли (в центровете каквато е инициативата) може да се справим по-лесно, но остава въпросът с многото лекотоварни дизели и камиони, които доставят стоки из градовете. С приемането на забрани за използване на такива може да насърчи производството на електрически или други алтернативни возила.

Плановете на кметовете стартирали инициативата не изискват никакви мерки на национални ниво. Никой няма нужда да иска разрешения от по-горни инстанции, за да предприеме стъпки за защита на жителите от замърсяванията.

Сега 2025 г. изглежда не толкова близо, но е критично важно такива инициативи да бъдат заявени и да започне подготовка за тяхното изпълнение по цял свят.

От съществено значение е тази нова инициатива от C40 конференцията да насърчи и други кметове да се решат на подобни стъпки.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

А какво се казва за бензинките?

Слави
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари