Дубай се насочва към възобновяеми енергийни източници

Полезно и ефективно

В този блог: Шейхът на Дубай обяви дългосрочна стратегия за чиста енергия.

В плана са предвидени големи инвестиции, които ще увеличат дяла на енергия, добивана чрез възобновяеми източници и цялостно подобряване на енергийната ефективност...

Дубай обяви амбициозен план да увеличи дяла на електрическа енергия, добивана от възобновяеми източници. Премиерът на Обединените Арабски Емриства - шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум обяви дългосрочната стратегия на Дубай за чиста енергия до 2050-та. 

Ако планираните инвестиции от 163 милиарда долара в следващите три десетилетия се изпълнят правилно, възобновяемите източници ще осигуряват най-голям процент от електроенергията на Дубай. До 2050-та добива на енергия трябва да изглежда по следния начин: 44% от възобновяеми източници, 38% от газ, 12% от "чисти горива" и 6% от атомни централи. В целите влиза и увеличаване на енергийната ефективност с 40% до 2050-та.

25% от целия бюджет ще отидат директно към сектора за възобновяеми енергийни източници. Малко над 27 милиарда долара са насочени към Зелен фонд, докато 13,6 милиарда ще бъдат инвестирани в разширяването на соларен парк Мохамед бин Рашид до 5 гВт.

Според стратегията на Дубай за чиста енергия, емирството трябва да достигне 7% чиста енергия в енергийния микс. Плановете са този дял да се увеличи ма 25% до 2030-та и 75% до 2050-та.

От: Clean Technica


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари