15 млн. лв. отиват за общински субсидии за електромобили и саниране

Полезно и ефективно

В този блог: Програма на МОСВ подобрява енергийната ефективност на малки общини.

С осигурените от продажбата на квоти на вредни емисии 15 млн. лв. министерството ще субсидира санирането на обществени сгради и закупуването на електрически превозни средства...

Министерството на околната среда и водите обяви вчера, че е осигурен бюджетът за продължаване на две успешни програми. Част от приходите от продажба чрез търг на квоти за емисии на парникови газове от инсталации осигуряват около 15 млн. лева за саниране на общински сгради и закупуване на електромобили от общините.

От стартирането на Инвестиционната програма за климата през 2015 г. е подобрена енергийната ефективност на 58 обекта с обща стойност 20,5 млн. лв. със субсидия от 17,4 млн. лв. Общинските сгради са училища, детски градини, спортни зали, университетски сгради, читалища и други.

По програмата е одобрено и закупуването на 44 превозни средства, 34 от които са електромобили, а 10 - плъг-ин хибриди. Субсидиите ще получат 22 общини и 4 държавни институции. Очаква се разширение на програмата с различни видове превозни средства - товарни, почистващи и други.

Целта на този и други подобни проекти е да се намалят парниковите емисии, да се създаде трудова заетост в малките населени места като същевременно се намалят разходите за отопление и осветление на обществени сгради.

От: МОСВ


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума