Гимназия Велизар Пеев в Своге стартира електормобилна паралелка през 2017

Полезно и ефективно

В този блог: Гимназия в Своге и ВУЗ в Перник създават нови специалности свързани с Електромобилите през тази година.

Професионална гимназия „Велизар Пеев“ в град Своге ще е първата в страната, която през тази година ще стартира прием на ученици по новосъздадената в училището специалност “Електромобили”...

Европейският политехнически университет в Перник пък е първото висше училище в страната, което получи акредитация по професионалното направление "Зелена енергия" и разрешение да създаде бакалавърска специалност "Електромобили".

Това стана ясно днес по време на третата среща "Устойчива система за подготовка на кадри за електрическата мобилност", която се организира от Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ), съобщават от Българска стопанска камара (БСК).

Като основен фокус на програмата от ИКЕМ акцентират върху желанието да се стартира процес на взаимовръзка между средното и висшето образование.

Предстои професионалната гимназия в Своге да изгради специална лаборатория за изследвания и обучение и да обогати материалната си база с електрически двигатели и други инструменти, които да помогнат на учениците максимално да се доближат до реалната работна среда.

По примера на Своге поемат и професионалните гимназии по електротехника и механика в градовете Гоце Делчев и Хасково, които по време на срещата подписаха меморандум за сътрудничество.

Интерес към внедряване на специалността е проявен и от професионалните гимназии в Плевен и Кнежа. Те ще почерпят опит и от столичната Професионална гимназия по транспорт и енергетика “Хенри Форд”, която още през 2014 г. откри първата паралелка "Електрически превозни средства".

Според бизнеса пред всички учебни заведения стои проблемът с квалификацията на кадри за тези нови специалности.

Една от причините е недостатъчното заплащане на преподавателите, но по-големият проблем е тяхната квалификация. В тази връзка, пробивът на ЕПУ – Перник да създаде бакалавърска специалност “Електромобили” е изключително важен за подготовката на бъдещите преподаватели.

До момента съществуваше само магистърска програма “Електромобили” във ВТУ "Тодор Каблешков", Русенски университет “Ангел Кънчев” и ЕПУ Перник, коментират от БСК.

Създаването на тази нова специалност ще позволи и внедряването на системата MyCompetence, която ще може да се използва като основна платформа за създаването на нови модели и професионални стандарти съобразени с нуждите на бизнеса.

Като положителен факт участниците в срещата отчитат подкрепата, която получават от местната власт. Освен това е отбелязано и отличното партньорство между отделните гимназии, които обменят не само опит, но и специалисти, както и учебна база.

Къде и как обаче ще се реализират завършилите новата специалност?

Засега това остава неясно, защото липсва достатъчно информация за възможностите за последваща реализация на завършилите професионално обучение по специалностите в областта на електрическите превозни средства.

Това, според ръководителите на професионални гимназии, е сред основните фактори за нежелание от страна на младите хора да се обучават в тези направления. Друг проблем е, че няма адекватна информация относно конкретната необходимост на бизнеса от кадри със специфични умения и знания в този отрасъл.

Проблем съществува и по отношение на финансирането на самите паралелки за професионално обучение. Например, столичната гимназия „Хенри Форд“ дължи за заплати 120 хил. лв. само за тази учебна година, като за изплащането им ще ползва средства от фонда на гимназията, вместо да насочи натрупаните в него суми към преоборудване на учебните зали, например.

Професионалните гимназии очакват от бизнеса да ги подкрепи при защитата на приема за специализирани паралелки, както и по отношение на списъка със защитените професии.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site
emic
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума