Учени от Принстън подобриха технологията на умните самозареждащи се прозорци

Полезно и ефективно

В този блог: Изследователи от Принстън смятат, че са намерили решение на проблема със зареждането на "умните прозорци"(Smart Windows).

Умните прозорци могат да спестят до 40% от разходите за отопление и охлаждане в търговски и високи жилищни сгради, като същевременно пестят енергия и осигуряват по-естествена светлина през деня.

Много компании работят върху въвеждането на тази технология на пазара, но има един съществен недостатък на умните прозорци, който все още спира масовото им разпространение. Те трябва да черпят енергия от електрическата система на сградата, за да функционират.

Изследователи от Принстън обаче смятат, че са намерили решение за умните прозорци, които могат също да действат като слънчеви панели, за да генерират малките напрежения, от които се нуждаят да работят. Така инсталацията им става много по-лесна и евтина, а освен това технологията може да се прилага и на съществуващи прозорци.

Тайната е в това да се използва дневна светлина, която е близо до ултравиолетовия край на електромагнитния спектър, за да се захрани слънчевата клетка. Човешкото око не реагира на светлината в тази част от спектъра, така че слънчевата клетка няма значение за външния вид на прозореца.

"Тази нова технология всъщност е интелигентно управление на целия спектър от слънчева светлина", казва Лу, който е един от авторите на изследователска книга, публикувана на 30 юни в списание Nature Energy.

Използването на ултравиолетова светлина за захранване на тези прозорци означава, че слънчевите клетки могат да бъдат прозрачни и да заемат същите отпечатъци на прозореца, без да се конкурират за същия спектрален диапазон или да налагат естетически и дизайнерски ограничения", пише Лу.

"Типичните соларни клетки, изработени от силиций, са черни, защото абсорбират цялата видима светлина и някаква инфрачервена топлина - така че те биха били неподходящи за това приложение."

Неговият колега Дейви пише, че основната цел на екипът им е да създаде гъвкава версия на соларната система за прозорци, която може да се приложи към съществуващите чрез ламиниране.

"Така ще можеш да контролираш слънчевата светлина, която влиза в дома ти, като използваш приложение на телефона си.

Новата технология използва доказани производствени техники

Изследователите са използвали органични полупроводници на повърхността на прозоречното стъкло - метод, който се масово се използва при производство на светодиоди (LED).

Самият прозорец е покрит с електрохромни полимери, които контролират нюанса и могат да бъдат управлявани чрез използване на мощността, произведена от ултравиолетова слънчева светлина. Когато слънцето грее, прозорецът генерира заряд, който може да превърне цвета на стъклото от ясен на тъмно син. В затъмненото си състояние прозорецът може да блокира до 80% от външната светлина извън сградата.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения