Оксфорд планира да забрани ДВГ в центъра на града от 2020г.

Полезно и ефективно

В този блог: Забрана за автомобили с ДВГ планират в центъра на Оксфорд от 2020г.

Прочутият със своя университет, град Оксфорд в Англия, e на път да стане първият в Обединеното кралство, където ще бъде въведена зона, в която автомобилите с дизелови и бензинови/газови двигатели ще са забранени.

Оксфорд е малък град, но с големи планове и амбиции за електрическото бъдеще, и ако проектът на местната управа получи подкрепа, през 2020 г. по централните улици на града ще бъде забранено карането на автомобили с дизелови и бензинови/газови двигатели.

Новите планове от прочутия университетски град имат за цел да наложат така наречената "Zero Emission Zone" - за разлика от Лондон, където се планира въвеждането на "Ultra low emission zone", през 2020 г. В първият случай ще има окончателна забрана, докато в Лондон за този период са планирани само глоби за определени превозни средства.

Наскоро кметът на града обяви, че са получили безвъзмездна помощ в размер на £800 000 от фонда на правителството за превозни средства с нулеви емисии (OLEV) по проект за изграждането на 100 зарядни станции в града.

В първата фаза на проекта ще бъдат инсталирани 30 станции за зареждане. Десет от тях ще бъдат достъпни за широката публика, десет за автомобилите на Co-wheels Car Club и останалите за отделни домакинства.

Първите зарядни станции вече са монтирани и са в експлоатация от този месец, а останалите ще бъдат инсталирани поетаpно като пълната бройка от 100 трябва да бъде изпълнена до края на следващата година.

"Всички ние, които шофираме или използваме бензинови или дизелови превозни средства, допринасяме за токсичния въздух в града", заяви Джон Танър, членът на борда на общинския съвет. "Всеки трябва да допринесе за промяната - от националното правителство и местните власти до бизнеса и гражданите.

Оксфорд ще въведе и намалени такси за паркиране за електрически автомобили и електрически таксита. В първия етап от плановете през 2020 г. се предвижда всички таксита, леки автомобили, лекотоварни автомобили и автобуси, които са задвижвани от бензинови и дизелови двигатели да бъдат забранени по  шест улици в центъра на града, включително в близост до световноизвестното общество, обсъждащо Оксфордския съюз.

Зоната ще бъде постепенно разширена, за да се включат повече улици и други типове превозни средства до 2035 г., когато всички превозни средства с ДВГ, включително и камиони, ще бъдат забранени в центъра. Местните политици ще изготвят окончателните планове, след като консултацията по програмата приключи на 26 ноември. 

Още по темата:

 


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума