Летище Хийтроу поръча 200 Jaguar I-Pace електрически таксита

Полезно и ефективно

В този блог: Летище Хийтроу се оборудва с електрически Jaguar I-Pace таксита.

Спомням си първото качване в Toyota Prius такси в София преди години и удивлението, което изпитах от липсата на шум в колата.

Оттогава насам зелените таксита се увеличават все повече и макар все още да не са стигнали да насмогнат на дизеловите бавно се запътваме към това бъдеще.

Все повече електрически таксита се поръчват в големите европейски столици от различни компании и сега към тях се присъединява Летище Хийтроу, което добавя поне 200 електрически таксита Jaguar I-Pace.

Първият електромобил на британската компания бе официално обявен преди малко повече от месец и все още не е официално на пазара въпреки че може да си го купиш, но ако случайно имаш път към Лондон това лято ще имаш възможност да се повозиш на него.

Първите 50 електрически I-Pace таксита ще бъдат доставени на летището това лято, а през следващите 12 месеца бройката им трябва да нарасне с още най-малко 150.

От летището очакват електрическите таксита да извършват над 1,000 пътувания от и до Хийтроу всеки ден спестявайки над 8 тона вредни емисии на година по този начин, а също така смятат, че при тях ще се намира и най-големият в града обект със зарядни станции, когато бройката на колите се увеличи.

Това действие на летището е част от програмата за подобряване на качеството на въздуха в Лондон, където замърсяването е доста голямо.

От както тази програма бе обявена преди малко повече от година в града се работи по няколко различни проекта свързани с електрифицирането на транспорта, като пускането на първите електрически двуетажни автобуси за дълги разстояния и въвеждане на зони с ниски емисии, където те глобяват ако караш замърсяваща въздуха кола.

Отскоро и лондонските Black Cabs също имат електрически еквивалент и бройката им постепенно започва да се увеличава, както и тази на местата където се инсталират зарядни станции.

Местното представителство на Uber също работи в зелена посока и планира да съдейства на своите 40,000 шофьора в Лондон да преминат към използването на електромобили.

Действа се лека полека и нещата се подобряват. Ето и ние вече си имаме услуга за споделени електромобили в София благодарение на Spark и всеки, който има нужда от кола, за да си свърши някаква работа през деня може да ползва електромобил.

 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума