Два технологични гиганта се съдят по патент за електромобилни батерии

Технологии
В този блог: BASF съди Umicore за нелицензирана продажба на компонент за батерии

Две от най-големите световни индустриални компании се подготвят за тежка съдебна битка за химична технология за батерии. Резултатът от този спор може да има важни последици за следващото поколение електромобили...

Химическият гигант BASF и Argonne National Laboratory са завели дело срещу белгийския производител на батерии Umicore, с обвинението, че компанията продава компонент за батерии, върху който BASF притежава изключителен лиценз.

Случаят се фокусира върху два конкуриращи се патента за катоден материал никел-манган-кобалт (NMC). За първия през 2000 г. подава документи разработчикът на Argonne Майкъл Такерей, а няколко месеца по-късно, 3M входира конкурентен патент от името на Джеф Дан от Dalhousie University.

В настоящото дело, BASF твърди, че Umicore е продала на японския производител на инструменти Makita катоди съдържащи NMC изобретен от Argonne, за което нито Umicore нито Makita имат лицензи. Различията на двете страни са по отношение на прецизната атомна структура на въпросния NMC материал.

От техническите параметри, по които двете страни отличават патентованите материали, става ясно, че нещата опират повече до химици отколкото до адвокати и на карта може да бъдат заложени огромни средства.

NMC се използва в батерията на Chevy Volt и Argonne, както и Дан, твърдят, че това е тяхната версия на материала. NMC може също да се използва като ключов материал в новите и подобрени батерии за следващото поколение електромобили, които се очаква да изминават над 300 км с едно зареждане.

От: Charged EVs

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения