Новина – седем големи петролни компании инвестират във ВЕИ фонд

Технологии

В този блог: Според екслкузивна статия в Reuters седем водещи петролни компании създават ВЕИ фонд.

Целта на фонда е да популяризира възобновяемите енергийни източници...

Новината е от сряда 2 ноември, 2016 г. и в нея се твърди, че BP, Eni, Repsol, Saudi Aramco, Royal Dutch Shell, Statoil и Total смятат да обявят нов ВЕИ инвестиционен фонд в петък 4 ноември. Дотогава информацията е "под ключ", но това е една от най-големите стъпки, които виждаме петролното лоби да прави в посока ниско-въглеродна икономика или поне да изглежда, че е така, защото най-вероятно много хора ще го приемат по този начин.

Седемте компании вече са част от Oil and Gas Climate Initiative, създадена с подкрепата на Обединените нации през 2014. Инициативата включва 11 компании доставящи 20% от световната петролна продукция и целта й е да провокира практически действия за намаляване на парниковите емисии.

В материала на Reuters се твърди още и че по времето когато изпълнителните директори на седемте компании обявят новия ВЕИ инвестиционен фонд, ще направят изявление и за следващата фаза на техния план за намаляване на емисиите на петролния сектор. Според Reuters, това ще стане "основно чрез намаляване изгарянето на остатъчен газ по петролните полета, увеличаване на геоложкото съхранение на CO2 и намаляване изпускането на метан".

Хм, не е никак малко, но нещо като че ли липсва.

OGCI, Shell, Total и BP са отказали коментар. Да видим дали и какво ще обявят в петък.

Източник: Reuters


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума