SAE прие нов стандарт за безжично зареждане на електромобили

Технологии

В този блог: Миналата седмица се прие стандарт за системите за безжично зареждане на електромобили.

На среща в Германия водещи фирми и инвеститори стигнаха до международен стандарт за безжичните зареждачки. Новите правила ще улеснят както производители така и потребители...

Приемането на стандарти е нещо важно при разработването на нови технологии. Само си представете колко досадно е да се търсят адаптери за различните контакти по света. По подобен начин досега нямаше установени стандарти за безжичното зареждане на електромобили.

На конференция в централата на Audi миналата седмица бе приет стандарт, предложен от SEA International. Фирми и инвеститори се съгласиха на условията на стандарта J2954. Новите изисквания ще направят системите на различни компании в различни страни съвместими до голяма степен. Това ще направи новия начин на зареждане по-евтин и по-удобен за много шофьори.

Изработването на стандарт е нелека и изискваща време задача. В случая, достигането до краен резултат е отнело събиране на данни с години след началото на разработката от 2010-та. Но все пак важен е крайният резултат, а именно, че безжичното зареждане ще позволи на водачите на електромобили просто да паркират автомобила си на предназначените места и да продължават по пътя си. Зареждането ще започва автоматично, без нуждата от кабели.

WeTricity е компания от Масачузетс, която е водещ разработчик на системи за безжично зареждане. Като начало стандартът J2954 ще се отнася само за системи с капацитет на зареждане от 3.7 или 7.7 кВт , съобразено с днешните зареждачки 1-во и 2-ро ниво. Компанията вече разработва системи с 11 и 22 кВт, а в бъдеще ще са възможни и по-високи мощности.

Удобството на безжичното зареждане може да се окаже основен фактор при избора на нормалния шофьор дали да си закупи електромобил. Стандартизацията на системата ще ускори и улесни процеса за всички.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума