Нов център за батерии в Торино; FIAT 500e в производство след средата на 2020 г.

Технологии

С първоначална инвестиция от €50 милиона, Fiat Chrysler Automobiles (FCA) изгражда център за сглобяване на батерии в Мирафиори завода на компанията в Торино.

Новото място във фабриката, свързано с електромобилите, е наречено Battery Hub и ще разполага също с развоен център, където ще се извършва качествен контрол, тест на компоненти от доставчици и обучение.

Нещата се навързват, след като преди няколко месеца компанията обяви, че ще започне производство на електрическия FIAT 500 в Мирафиори от втората половина на 2020 г. С това производство ще бъдат ангажирани около 1,200 служители и първоначалната цел е от завода да излизат по 80,000 FIAT 500e годишно. В същата фабрика ще се сглобяват и електрическите Maserati GranTurismo и GranCabrio.

Тази малка инвестиция е част от много по-голяма, обявена с новия инвестиционен план миналия ноември. Според него FCA е заложила инвестиция от около 5€ милиарда за изграждане на поточни линии за производство на електромобили в италианските заводи до 2021 г.

За сравнение, сходна инвестиция, но десетина години по-рано, направи Renault Nissan концернът, което постави двете компании много рано във водещи позиции на пазара за електромобили. С голямо закъснение, но все пак със заявени намерения и първи действия, FIAT изглежда вече тръгва по-сериозно в електромобилна посока.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари