Пак ще се срещнем след 10 години... този път с електромобил и соларен покрив с батерия

Технологии
В този блог: До 10 г. соларни панели плюс батерия за дома по-евтини отколкото тока от енергото.

Кой ли не би искал малка спретната къщурка, с електромобил отпред? Не звучи точно като оригинала, но и нещата се променят. Сложи на покрива на къщето соларни панели, някъде на таванчето една батерия и ето ти промяна като за световно...

Това е просто един друг начин да кажем, че нещо има потенциала да промени света. А нещото в случая са електромобилите на Tesla Motors и слънчевите панели на SolarCity. И двете компании са тясно свързани с Елон Мъск, но втората управляват неговите братовчеди.

При това очевидно много добре, защото за нула време SolarCity успя да изнамери начин да направи достъпни соларните инсталации за много хора в Америка. Пак тези щати, какво ли да ги мислим тях, като сме в България, ама тук просто говорим за технологията. Защото около нея сега има нещо много интересно.

В Treehugger чета, че наскоро Мъск и Линдън Райв (неговият братовчед управляващ SolarCity), са говорили на конференция в Ню Йорк за плановете им за световна доминация на чистата енергия.

И ето вероятно най-важните думи на Райв от тази конференция:

"Благодарение на масовото производство, което ще бъде реализирано от Гигафабриката на Tesla, до 10 години всяка соларна система, която SolarCity продава, ще идва в комплект с Tesla батерия и въпреки това системата ще произвежда енергия по-евтино отколкото електроцентралите."

О, това ни напомня на блога С електро кола, соларен покрив и батерия изместваме големите електроцентрали, но по-важното сега е, че Мъск и Райв очакват до 10 години соларните системи и батериите да са по-евтини заедно отколкото да си на ток от енергото, когато слънцето не грее (през деня панелите генерират и трупат в батерията, за да използваш и след като слънцето залезе)!

Това си е потенциално променящо света, защото ако се получи както казват, соларната енергия не само ще помогне за задоволяване на търсенето в дневните пикове, но ще намали нуждата от използване на въглища, природен газ и дори атомните централи (които в Германия например така или иначе са решили да затворят до 2022 г.).

Колко важни са батериите не само за самите електромобили, но и за съхранение на енергия в домовете ни става ясно от друго казано от Мъск. Според него, ако хората в една страна преминат изцяло на електромобили, консумацията на електроенергия ще се удвои. Но това не е плашещо, а напротив, означава, че е огромна възможност за супер растеж на соларните енергийни технологии. А този растеж пък ще става все по-голям със спадане на цените. Така че нещата са свързани и не става дума за удвояване броя на електроцентралите, а за масово използване на соларни системи в жилищни и индустриални сгради.

И все пак колко може да се развият нещата за 10 години? Отново за пример се дава американският пазар заради големия брой на населението и според Райв там приходите на SolarCity се увеличават с по 100% годишно от 2006 насам.

От друга страна капацитетът за генериране на соларна енергия на Америка се увеличава с 40% годишно и ако вземем 40% растеж за отправна точка в период от 10 години напред, Райв казва, че това са 170 гигавата годишно. Това е колкото потребяват 5 милиона домакинства и пак не е никак много, така че е "почти безкраен пазар откъм възможности в рамките на нашия живот". Е, какво не бих дал да мога да събере инфо за такива неща за България и да мога да ги представя. Всъщност, няма да успея сано ако не се захвана. 

Колко обаче струва тази соларна енергия? Не са ли твърде скъпи панелите? Имат ли почва у нас? Ето какво се получава в последните 40 години:

През 1977 г. цената е била $76.67 на Ват.

През 2013 г. цената вече се очаква да е... $ 0.74 на Ват.

Очаква се, защото сметките още не се приключили, пазарът има някаква инерция, но за да се ориентираш какво означава това, виж долната графика. От нея става ясно, че за 6 кВ система ти трябват 24 панела по 250 Вата. На тази графика обаче има и нещо друго – SolarCity е закупила Silevo (за $200 милиона), чиито панели са по-ефективни – 18 (от по 340 Вата) вършат работата на 24 от по 250 Вата.

Харесва ли ти идеята да си имаш соларни панели на покрива в комплект с батерия? Да, на панелките ни в България ще е трудно да се монтират, че хората живеещи в тях да се възползват, но това звучи и като повод да се преместиш на някое по-спокойно място – в къща. На село, иначе казано, и не е никак зле – колкото повече хора го правят, толкова по-спокоeн, приятен и ефективен може да е нашият живот. Може да е много интересно пак да се срещнем след 10 години – със селото :). 

Колкото до ефективността на соларните системи, да завършим този блог с нещо шокиращо по темата:

"Само 1% намаление в световния прием на месо носи същите ползи като инвестиции от три трилиона долара в соларна енергия."

  Крис Менцел, ИД на Clean Energy

Шашна ли се? ОК, ще го обсъдим подробно в следващия блог, който обещавам да ти е много полезен.

За този почерпих информация от: Treehugger

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума