Print this page
Вторник, 03 Май 2011 12:58

Българският електрически Golf – 'чиста' класика

От
Емблемата на българския електрически VW Golf

Какво да се правим, българите, обичаме си добрите стари немски коли и това си е. Че не са първа любов на всички, и това е ясно, но специалното им място в сърцата на мнозина от нас е факт...

Носталгията настрана - възрастта, също. Сега сме в 2011, нещата са различни, изискванията и настроенията се променят и електромобилите започват да се пробуждат от 100-годишен сън. И понеже сме си в България, логично беше да създадем eCars.bg, вместо нещо от рода на ecars-bg.com... Световните новини и разработки съвсем естествено са обект на нашето внимание, но много повече ни интересуват нашите пътища, нашите разработки, българските електромобили и всичко свързано с развитието на еко колите в България.

Е, БГ секцията на eCars.bg продължава да се разширява и колкото и да е малка сега, толкова е голям потенциалът да стане огромна.

Започнахме с българските електрически колела на Scoot.bg, загатнахме леко за един от многото патенти на инж. Тончев, за да стигнем до българското електрическо Audi A2. Това разбира се е само капка в морето, но понеже капка по капка, вир става, хайде да капнем поредната.

Стигнахме най-после до заглавието, в което многозначително изпъква нещо много познато. Емблемата на съвременните коли, VW Golf продължава неуморно да работи за нас поколение, след поколение.

Сега обаче се връщаме малко назад, макар оставайки на съвсем съвременно и актуална тема.

Един от "главните виновници" за реализирането на електрическото Audi A2, Теодор Иванов, обеща да ни свърже с човека, станал причина в мрежата да се появи понятието Golf електричка. Пламен Петров от Варна любезно отвърна на нашия имейл и ето ти нов контакт. На първа писта да ви кажем, че наааааай-подробно ще се запознаете с конвертирания от Пламен Golf на неговата интернет страница на адрес http://ev-bg.com/wordpress1/, а преди да идете там и да разгледате подробно как голфетката се движи без стандартния си двигател, ето малко и от нас по въпроса.

"Много бяха скептиците за проекта, но и много помогнаха", казва Пламен, "като Коортех ООД - гр. Варна, която е една от първите в България предлагаща подобни преоборудвания". И там в основата на нещата седи Пламен и макар да е друг Пламен, явно в тези момчета има много "електрически плам" и ето какво пише на техния сайт за "електрическите преобразявания:

В момента фирмата разширява своята дейност и първа в България предлага извършване на конверсия на автомобил, т.е. преоборудване на стандартен автомобил с ДВГ в напълно електрически. Изработва всички необходими механични елементи за конверсия. Доставя контролери, батерии и други части за електромобили (ЕПС - Електрически Превозни Средства).

Видяхте ли това, хора? Имаме си ново понятие - ЕПС. Честито на печелившите!

За "бившите карантии" на стария немски воин няма да говорим, защото много по-важно и интересно е да разберем какви "тоци" минават сега през него.

С други думи, да видим какво има под капака:

Упс! Няма моторетка!
Упс! Няма моторетка!

От последния блог за развитието на проекта разбираме, че част от "нещата" всъщност са били под задния капак, но тази грешка е отстранена. За това - малко по-късно. Ето с какво разполага в момента електрическият Golf:

  • Мотор DC Kostov 9", 72-144V
  • Контролер Kelly KDH09400A
  • Тягови литиево-полимерни батерии
  • Зарядно за батерии 84V, 25А
  • Преходник към скоростната кутия
  • DC/DC конвертор
  • Адапторна плоча
  • Кутия за батериите
  • Педал за ускорение
  • Измервателни уреди
  • Вакуум помпа
  • Кабели

Бум - пред вас е един истински електрически Golf, който вече се е "трудил" в продължение на 5000 километра и отвън по нищо не издава за тоталната си "вътрешна" промяна.

Айде на батериите!
Айде на батериите!

Обратно към "отстранената грешка", която се оказва поставените в багажника батерии. Ето малко повече по въпроса:

"Изминаха вече 11 месеца от началото на екплоатацията на електрическия голф.

Преминахме през всички четири сезона, изминахме над 5000км, видяхме къде са ни слабостите, открихме доста пропуснати неща.

Най-големия установен недостатък се оказаха поставените в багажника батерии. По принцип удобно - лесно и набързо направено, но вече отчетено като грешка.

Кошът отпред беше почти празен - един електромотор и управлението, свободно място за двама да влязат вътре - при това без да си пречат. Тези елементи не тежат много - всичко около 47-48 кг. което правеше предницата лека, изключителен недостатък особено през зимния период при снежна покривка.

Другият недостатък беше, че силовите кабели минаваха по цялата дължина на колата и загубите бяха сравнително големи."

Какво значи всичко това - хората не само са направили електрически Golf, ами не спират с тестовете и подобренията.

А на екипа на eCars.bg не остава нищо друго освен да не спира да ви информира за развитието на този и други проекти, а за финал само ще ви кажем, че в Коортех ООД вече си имат и прясно конвертирана Toyota Yaris електричка - на еко-голфчето сестричка Wink.Ако това ви е малко - в evalbum има още!

Прочетено 13865 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:50
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.