Понеделник, 23 Май 2011 10:00

Електрическата SIM-Drive изминава 333 км с едно зареждане

От
Електромобилът SIM-LEI изминава 333 км с едно зареждане!

SIM-Drive е японска компания, специализирана в производството на електромобили (техен продукт е и електроколата Eliica). Сега те представят на света модела SIM-LEI, който може да измине повече от 300 км с едно зареждане на батерията си.

Според компанията, литиево-йонните батерии на SIM-LEI осигуряват пробег от точно 333 км, което е два пъти повече от постиганото при други електромобили с такава батерия.

Електроколата ускорява от 0-100 км/ч за 4.8 сек., което я поставя редом до престижни спортни автомобили. Ефективността и се равнява на 70 км/л или по-точно 1.42/100 км разход!

За постигане на тези резултати, батерията на SIM-LEI разполага с мощност от 24.5 кВтч, което е почти същото като при другите електромобили, представени на пазара. Променливо-токовата електрическа консумация е 77 В/км. Колата обаче, е "въоръжена" и с високо-производителни мотори, вградени в колелата, както и свръх-лека рама.

Освен с технически данни, SIM-LEI впечатлява и с дизайн
Освен с технически данни, SIM-LEI впечатлява и с дизайн

От SIM-Drive казват, че "...Сме готови да предложим продукта си на пазара до 2013 г, но за момента не можем да посочим конкретна цена за модела." От компанията също така се надяват, че прототипът - съвместен проект на 34 фирми, между които Mitsubishi Motors и инженерената фирма IHI - ще се продава на производителите на коли, за да има масово производство.

Ето и малко цифри, разкриващи що за кола е SIM-LEI:

  • Обща дължина/широчина/височина: 470см/160см/155см
  • Брой места: 4
  • Тегло на модела: 1650 кг
  • Задвижваща система: външен ротор, задвижващ директо вградените в колелата мотори
  • Задвижване: 4WD
  • Пробег с един заряд в режим JC-08:  - 333 км, а при постоянна скорост от 100 км/ч - 305 км
  • Разход на енергия: - 77 Вч/км
  • Ускорение от място 0-100 км/ч: 4.8 сек.
  • Максимална скорост: 150 км/ч

Пак тази 2013 г... Явно ще трябва да се почака още, хора, но нищо не пречи през това време да се ограмотяваме максимално за следващата вълна авто технологии, начин на шофорине и нуждата от промяна в навиците, която неминуемо ще дойде с различния тип на придвижване. Ако не друго, всеки ден има новини в положителна посока, батериите и пробегът се подобряват, цените падат, макар и не стремително, но до 2 години наистина ще има революция. Готино!

Прочетено 1430 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:51
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.