Събота, 29 Октомври 2011 13:01

Volta BCN – защото Барселона иска да е пример за устойчива мобилност

От
Volta Motobikes Volta BCN City електрически мотоциклет

Електрическите мотори или хайде, мотоциклети, започват да се множат, макар все още далеч да не са масово разпространени. В целия този процес обаче много интересно е какво мислят моторджиите. Не съм такъв, но ми се струва, че звукът е много важен 'атрибут', както и във Формула 1. Иначе казано, ако моторът ви се плъзга безшумно като змия по пътя, ще изпитвате ли същото удоволствие? Дори въпросът да е риторичен, след като все повече компании се ориентират към разработка и производство на електрически мотоциклети, би трябвало да заключим, че интерес към такива има. Ако не друго, вдъхновението е налице. Поне при испанската Volta Motorbikes, която посвещава най-новия си електрически мотоциклет на... Барселона...

Volta BCN визитка
Електромотор 35 кс
Батерия LiPo
Пробег 70 км
Презареждане на 220V 2 ч.
Цена ~ €7,000

Нещата са все още на демонстрационен етап, но само след десетина дни Volta Motorbikes ще покаже официално своя Volta BCN по време на {tooltip}EICMA{end-link}Esposizione Internazionale Ciclo Motociclo e Accessori{end-tooltip} шоуто, което започва в Милано на 8-ми ноември.

Вече загатнахме за това и ето връзката - BCN получава името си след споразумение с каталонския град Барселона, който иска да се превърне в пример за устойчива мобилност. Бил съм там и вярвам, че този град е невероятно създаден и целта просто му приляга отвсякъде. Архитектурно и планово всичко като че ли е правено с много мисъл за бъдещото развитие и някак новите неща пасват много лесно, просто защото някой изглежда си ги е представял в миналото с погледа на настоящето.

Volta ще предлага три версии на BCN, всички с един и същ електромотор, но с различен външен. Представеният през пролетта прототип определено изглежда завършен и функционален, има си отделение, в което може да поставите каската, заряден порт за мобилен телефон и разбира се, както подобава на съвременна джаджа - приложения за смартфон. Опаа, няма и 'двутактов' дим...

Ако искате да се сдобиете с такава чудесия още на този етап от развитието на електрическите мотоциклети, по време на изложението в Милано може да си направите резервация (цената е в табличката), макар че първите доставки разбираемо ще са за испанския пазар. В Испания живеят много българи, все ще има на кой 'да го пишете' Cool.

Голяма хвалба му хвърлихме, та я метнете сами едно око на машината, не че се вижда много от това рекламно интро, но толкова 'пускат" от Volta:

[От: Tech Vehi]

Прочетено 2711 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:44
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.