Четвъртък, 26 Април 2012 08:43

Достъпен електромобил за цял свят от Great Wall и Coda

От
great-wall_coda_evtin_elektromobil

В България си имаме завод на Great Wall и Литекс Моторс и това ни поставя по-близо до китайската марка. По време на Автосалон София 2011 двете компании изложиха Great Wall Voleex C20EV – електромобил, който тогава определиха като "идея, която ще се обсъжда в края на 2012 г." като става дума за евентуално пласиране и на българския пазар. Ето че в Great Wall са решили да задълбочат електромобилната посока чрез ново споразумение, този път с Coda Automotive, която започна да продава своя първи седан в САЩ. Целта? Електромобил за глобалния пазар на ниска цена. След като подписаха писмо за намерения, Great Wall и Coda вече минават на етап придвижване на проекта, с подписване на нов договор на стартиралия днес Auto China автосалон в Пекин...

По всичко личи, че идеята на двете компании е да обединят усилия за разработване на достъпен електромобил на цена под всички сегашни предложения на пазара, който да продават в Китай, Европа и Америка. Колко достъпен? Ами, толкова, че да се конкурира с базово нови модели с ДВГ (след държавни отстъпки, разбира се. В кой се целят? Сещаме се за Nissan LEAF, Mitsubishi i-MiEV и Renault Fluence Z.E., макар последният да е вече доста конкурентен, защото след въпросните отстъпки във Франция, например, вече се продава на цена от само €21,000.

Кой какво ще прави в новата "кооперация"? Накратко, Coda влиза с електрически задвижващи системи и позиция на американския пазар, а Great Wall разполага с огромни възможности за масово производство на шасита с 500,000 продадени коли миналата година в Китай. Great Wall е и единствената компания, която има ЕС сертификат и изнася за Европа от 2006 г. Със завода край Ловеч сега износът на Great Wall за Европа ще е много "по-местен".

Новият консорциум тепърва ще разработва нови електрически модели, но сега имаме една идея повече оптимизъм за сглобявани край Ловеч електромобили Wink.

eCars.bg

Прочетено 4019 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 14:08
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.