Петък, 18 Май 2012 14:14

Електрически Golf тур - как да включим България?

От
volkswagen_golf_blue-e-motion

Електрически Volskwagen Golf все още не се продава. Има такъв, базиран на сегашната VI-та серия, но истинският електро вариант ще дойде с Golf VII. Volkswagen обаче използва активно времето преди премиерата за тестове и в началото на тази седмица стартира международен тур с 24 Golf Blue-e-Motion или направо e-Golf) в осем европейски държави и Япония. Целта на компанията е да подготви различни групи клиенти за въвеждането на електрическата мобилност във Volkswagen, а по време на тура участниците ще могат да тестват електрическия голф в сегашния му вариант, както и да се информират за електромобилите като цяло, а Volkswagen паралелно ще събира данни за използването на новата технология на различните пазари...

Това далеч не са първите тестове за e-Golf, но досега електромобилът беше в ръцете само на специални тестващи екипи. Дойде време и за следващата стъпка и сега VW предоставя колата на потребителя чак до есента на 2012, с маршрут през Германия, Дания, Швеция, Норвегия, Ирландия, Англия, Холандия и Швейцария. Япония е по-далечко и за там си има отделен етап.

Както и при представянето на Opel Ampera, насочено към компании с автопаркове, и електрическият голф ще таргетира основно такъв тип клиенти, особено компании, занимаващи се с градски и местни доставки, на които електрическите коли могат да осигурят множество ключови предимства. И понеже (не веднъж сме го писали) над 80 процента от шофьорите в Европа изминават по не-повече от 50 км дневно, при това обикновено в натоварен градски трафик, електромобилът е ефективна алтернатива въпреки средния пробег от 150 км с едно зареждане на батерията, което обаче е предостатъчно предвид горната статистика..

Още малко по-нагоре в текста, България не е в списъка. Както и много други държави, разбира се. Но как да докараме и у нас електро голф турнето? Сега изглежда направо мисия невъзможна, но само преди малко повече от година, когато стартирахме eCars.bg, нямаше и кой знае каква електрическа мобилност у нас, дето се вика – тъкмо беше проведена първата конференция за електрически превозни средства. Днес, вече имаме първи официален дебют на електромобил, български уебсайт към най-голямата общност за социално споделяна на електромобили – bg.PlugSurfing.org, както и над 15 зарядни станции. Всичко тръгна от Исперих, където все още разполагат с единствената (засега) общинска електро колонка в България, след това вече беше изработена фотоволтаична станция за зареждане в София от A1 Eco, Фулчарджър постави първите си 7 колонки също в София, има една на Essent/RWE в Павлово и хоп, хората от Коортех ООД от Варна не закъсняха с реакцията и първи се регистрираха в нашата нова система СПОДЕЛИ ЗАРЯДА! (bg.PlugSurfing.org) и при тях своя електромобил (кола, колело, скутер, че и лодка...) ще може да зареди всеки член на общността. Опитайте, с повече точки на картата и електромобилна активност ще привлечем повече турове, да знаете. Включително този на Volkswagen. Е, може да не е точно този, но следващия.

Ние пък се подготвяме за нашата си Национална електромобилна обиколка на България и българското електрическо Audi на A1 Eco в момента получава допълнителни сили под капака, за да може да стигне до повече от вас и вие да видите и пробвате електромобил. Е, Audi е, не е VW (Golf), но е много близо и сме сигурни, че няма да се представим по-зле от Volkswagen.

И от вас зависи да има VW или други електромобилни турове в България. Ако сте активни и показвате интерес към електрическата мобилност това няма да остане незабелязано. Ние със сигурност ще се погрижим да стане така Wink.

eCars.bg

Прочетено 1813 пъти
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.