Понеделник, 18 Юни 2012 14:43

DRAG MotivE - електрически велосипед със сертификат

От
elektricheski velosiped drag motive

Велосипеди се предлагат къде ли не. Електрически велосипеди? Виж това е по-интересно и засега по-рядко, макар че както ще разберете от тази статия – електро колелата са на път да се превърнат в нов хит по морето. За да науча повече, отидох във фабриката на DRAG в София – мястото, откъдето идват тези електрически велосипеди, с които сега може да се разхождате из някои от морските ни курорти. Хоп, пристигам, електро колелата ги няма. Закъснях – вече са отишли на морето :)

Сядам да си говоря с "човека DRAG" – Драго Кузов – и той много бързо ме светва за истинските неща около електрическите велосипеди. И за нещо друго, от което ми светват очичките. Седемдесет електро колела отиват на морето (вече са отишли, всъщност) – това си е голямо нещо за нашата електрическа мобилност – като виждаме да стават такива неща, знаем, че чаткането по клавишите ни дава резултат. Aма за това ще ви разкажем в нарочен материал както си му е реда.

 DRAG MotivE визитка
Система Suntour
Сертификат EN15194
Електромотор 250W/36V
Батерия 36V/8Ah
Пробег 40-66 км
Ход на вилката 50-63 мм
Макс. ел. скорост 25 км/ч
Цена 2,890 лв

Не оставам на сухо, няма такава вероятност – в офиса на Драго ме чака чисто нов електрически велосипед. Виждал съм го вече, в Drag Zone на бул. България, но това е обновена версия, с подобрения и нови функции, която сега има и в магазина.

Като стана дума за подобрения, производството на качествен електро велосипед си е предизвикателство. Необходими са сертификати за отделните части, всеки велосипед може да има определен брой такива от съответна държава, а в защита на европейските производители има антидъмпингово мито за велосипеди от Китай и Виетнам. Та, зaтова и заглавието е такова, защото от Drag си взимаш електро байк с тапия Wink ({tooltip}стандарт EN15194{end-link}Максималната конструктивна мощност на велосипед, захранван с електрическа енергия, не трябва да надвишава 250W / 25 км/ч.{end-tooltip}).

Предлагането на електрически велосипеди, които не отговарят на този ЕС стандарт е незаконно!

Все още не съм се запътил към морето, затова пак мръднах до Drag Zone, да разгледам в търговска обстановка новия Drag MotivE електрически велосипед. Сесия снимки, подробно запознаване с техническите характеристики и обратно на клавишите, за да довърша този материал.

Въпросното запознаване с техническите характеристики беше доста подробно – Жоро Недялков от Drag Zone е много на ти с градския велосипед Drag MotivE, та доста бързо научих повечето неща за новия педелек на компанията. О, да – има различни типове електрически велосипеди, в зависимост от задвижването - педелек е версията, при която електромоторът ви помага само когато въртите педалите, а има и електро колела, с които "подавате газ" с ръка, за задвижване без въртене.

Виж каква е разликата между Pedelec и e-bike в Elektromobili.bg

elektricheski_velosiped_drag_motive_1 elektricheski_velosiped_drag_motive_2 elektricheski_velosiped_drag_motive_3 elektricheski_velosiped_drag_motive_4 elektricheski_velosiped_drag_motive_5 elektricheski_velosiped_drag_motive_6 elektricheski_velosiped_drag_motive_7 elektricheski_velosiped_drag_motive_8

Ето какво научих за Drag MotivE:

Дизайн и функционалност:

Drag MotivE е градски тип велосипед с изи-степ рамка и монтирана върху багажника над задната гума литиево-йонна батерия. Какво е изи-степ? По принцип сме свикнали да казваме на велосипеди с рамка като на MotivE дамски, но акцентът всъщност е върху лесно слизане и качване, а велосипедът си е унисекс. Оттам и лесната стъпка...

Батерията е компонент, който влияе на дизайна – тя е отличаваща се част, която се нуждае от определено място в колелото. В случая с MotivE нещата са решени лесно и функционално – батерията е монтирана в универсална багажна стойка. Универсална, защото може да се монтира и на други велосипеди, а функционалността е в това, че багажникът може да си се използва по предназначение. Всъщност, с този монтаж самата батерия не изисква специална конструкция на рамката, като при предишния модел – Drag e-Motion, при който батерията е закрепена между рамката и задното колело, което налага специално удължаване.

За да е по-комфортно карането, седалката на електро велосипеда е снабдена с пружини, а лапата (компонентът, който държи кормилото), може да се регулира по височина и ъгъл на издигане. По отношение на дизайна, функционалността (и безопасността) няма причина да пропуснем и светлоотразителните кантове на специалните усилените "градски" гуми.

Предната светлина е от AXA Buster и си има вградена защита за претоварване, а отзад имате стоп с функция standing light, който свети до пет минути след спиране за допълнителна безопасност, а там (отзад) и има индикатор за състояние на заряда в батерията.

Задвижваща система

Тя е дело на Suntour, нарича се {tooltip}HESC{end-link}Human Electro Synergy Components{end-tooltip} (виж pdf-a в края на статията) и се състои от електромотор/предна главина, сензорен курбел (к-т с педалите), вградено контролно устройство, сензорен екран и батерия. Важното тук е, че MotivE е педелек – електро велосипед с асистенция – електрическата система може да добавя енергия за задвижване само когато въртите педалите. И по-точно, когато завъртите педалите, сензорният курбел в тях отчита усилието и изпраща сигнал към контролното устройство, което управлява електромотора, а на сензорния екран (откъдето се избират и режимите на задвижване) се извежда информация за "работния процес" . Ето и схема на работата на системата:

shema na rabota na hesc suntour sistema

Електромотор

С мощност от 250W / 36V DC безчетковият електромотор HESC с тегло под 2 кг осигурява асистенция при задвижване до 25 км/ч - нататък (според стандарта) сте само вие и вашата сила при въртене на педалите.

Сензорен курбел

Вграден в плочата с 45 зъба за педалите, този сензор "прихваща" усилието от въртенето на педалите и изпраща сигнал до контролното устройство, което управлява електромотора. Резултатът е по-лесно въртене на педалите, така че на баир ще чувствате все едно се спускате.

Контролен модул

Вече знаете - функцията му е да приема сигнала от сензорния курбел и да управлява задвижването на електромотора

Сензорен екран

За къде сме без информация в днешно време – Suntour системата осигурява такава чрез сваляем сензорен екран. Той разполага с два големи бутона, има си задна подсветка, сензор за прекъсване, свързан с лоста за предната спирачка и автоматично изключване (след 10 мин.).На екрана имате следната информация:

  • Индикатор за заряда в батерията
  • Статус на работата на електромотора (15 стъпки) - нещо като икономайзер
  • Статус на асистенция (4 режима)
  • Скорост
  • Изминато разстояние
  • Хронометър
  • Максимална скорост

Режимите на задвижване са съответно:

  • ECO = 66 км пробег
  • STANDARD = 48 км пробег
  • HIGH = 40 км пробег

Батерия

Изработена също от Suntour, литиево-йонната батерия се монтира на колелото чрез универсална стойка, за която вече стана дума. Специфичното за тази батерия е над 500 цикъла на зареждане, което за ориентир при зареждане през три дена (10 пъти в месеца), означава 120 заряда на година или 4-5 години трайност, при нормална употреба. Зарежда се до 100% за два часа и половина (до 80% за 2ч.) и разполага с вграден индикатор за статуса. Размери 53 х 117 х 318 мм. Входящият волтаж е AC100V-240V при 50-60Hz, входящият капацитет е 150VA, а изходящата мощност DC 41.5V - 2.95A. Оперативен режим – 0°-40°. И най-готиното – батерията се сваля (лесно), за по-сигурно Wink.

buton peshehodno butane elektricheski velosiped drag motive

Рамка и вилка

Рамка

Качвайки се на MotivE разбирам какво означава изи-степ рамка – кракът се премята месно и типичното "надупване" Laughing за слизане и качване го няма. Да, колелото е по-тежко от стандартните велосипеди, но затова си има "лек". Бутон на лявата ръкохватка осигурява енергия от мотора при бутане и все едно бутате перце, моторът върти леко и поема по-голямата част от усилието за пешеходно придвижване на велосипеда. Това е особено удобно за по-възрастни (или не толкова силни хора) хора.

Вилка

Не ще и дума, отново говорим за част от системата на Suntour – вилката е усилена и по-широка, за да може да се монтира SRS главинния електромотор и има 50-63 мм ход. а амортисьорният ефект се контролира чрез стандартна за повечето колела ръчна настройка.

Заляхме ви с техническа информация, която ще осмислите най-добре, ако идете до Drag Zone и разгледате колелото сами. Всъщност, ако сте на морето най-добре си вземето MotivE под наем чрез новата система за отдаване на електро велосипеди в Албена и Слънчев бряг. За нея, обаче, следва отделна нарочна статия Wink.

Системата Suntour HESC в подробности:

{pdf}http://www.ecars.bg/images/suntour.pdf|app:adobe{/pdf}

eCars.bg

Прочетено 20159 пъти Последна корекция Понеделник, 18 Юни 2012 21:56
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.