Сряда, 26 Декември 2012 10:41

Електромобилен роуминг – новото поприще на IBM

От
green-e-motion-eu-project2
Да си плащаш зареждането на електромобил с SMS навсякъде в Европа - звучи добре :) Снимка: GE Wattstation

Роуминг цените вече са доста по-поносими – а услугата си е полезна, та защо да не я свържем с електромобилите?

Точно това иска да направи IBM с проект в Европа, чиято цел е създаване на услуга наречена електромобилен роуминг за опростяване зареждането на електромобили с унифициран начин на плащане, независимо къде се намираме. B2B Marketplace демонстрация показва на доставчици на енергия, автопроизводители и оператори на зарядна инфраструктура как да споделят и интегрират услуги в една обща IT платформа, което ще създаде мрежа от услуги за зареждане на електромобили съвместими във всички региони на Европа...

Много неща в ежедневието ни са лесни и удобни. Така сме ги направили с времето. В зората на съвременната електрическа мобилност има не малко безредие, обаче, та едно добро подреждане хич няма да ни се отрази зле. Точно като това по проекта на IBM, който демонстрира възможността да си зареждаме електромобилите и да плащаме за това където и да било в Европа, независимо от енергийния доставчик, като с услугите за мобилни телефони. Целта на инициативата, иначе казано, е да позволи връзки между огромен брой зарядни станции и различни енергийни компании във всички територии. Е, с такова амбициозно нещо кой би могъл да се захване, освен институция като IBM...

Наистина звучи много добре, особено за хората, които тепърва разбират за електромобилите и няма да са склонни на компромиси от това, с което разполагат сега и дори повече  ще търсят подобрени и безпроблемни услуги с новите технологии. А възможността да си пътуваш без да се притесняваш, че по маршрута ти няма станции на определен оператор, например, прилича на едно такова подобрение. Това ще е удобно и за енергийните доставчици, защото IT платформата ще осигурява общи стандарти и поддръжка за плащания, което намалява потенциалните проблеми от финансовите сетълменти и превалутирането.

Инициативата е част от финансирания от ЕС Green eMotion проект, чиято цел е изграждането на инфраструктура за зареждане на електромобили из цяла Европа до 2015. Той пък е част от по-големия European Recovery Plan за намаляване на CO2 емисиите с 60% до 2050 г. А, това е след близо 4 десетилетия, та не е като да нямаме време за мобилизация по този много важен за живота на планетата въпрос. Без да забравяме като че ли по важния – въпроса с CO емисиите...

Не се съмняваме, че IBM има нужното за проекта, който базира на свой собствен софтуер и на IBM SmartCloud Enterprise. В рамките на този проект се създават мащабируеми отворени стандарти, които дават възможност на производители и доставчици на услуги да свързват своите продукти, така че да пасват на нашите потребителски, както и на изискванията на бизнеса. И понеже сме така привързрани към думичката растеж, с помощта на аналитичен софтуер участниците в мрежата ще могат да разработват нови и да подобряват съществуващи продукти и услуги в подкрепа на разрастващия се пазар на електрическата мобилност.

В Европа IBM е един от 43 партньора в Green eMotion проекта, но ето нещо интересно. В България си имаме много добра Green eMotion "демонстрация" под формата на професионално конвертирания до електромобил Nissan Micra. Но има и нещо друго. От тази година в България коли като конвертирания Nissan и различни други електромобили могат да се зареждат на една от (засега) много малкото налични в Европа автономни соларни зарядни станции като тази пред Интер Експо Център в София.

Сега там зареждането е безплатно, но един ден обекти като този може да са част от голяма паневропейска мрежа за зареждане на ЕПС. И, да, мобилните оператори може да се окажат основен играч (или, хайде, брънка) от бъдещата ни мобилност. Дали това е добре или не толкова добре, ще видим от развитието на бъдещите проекти като този на IBM.

Със сигурност трябва да гледаме на такива инициативи и в едно друго, много важно направление. По подобие на наскоро обявения проект с ESB Networks, с такива начинания IBM помага за подобряване надеждността на мрежата, но и на потребителя по-бързо и лесно да възприеме електрическата мобилност. Всичко това минава през големи предизвикателства като унифициране на плащанията в комбинация в облак и аналитични възможности на една нова супер система, която определено бихме искали да е супер ефективна и надеждна.

Ние, като част от най-голямата мрежа за социално споделяне на заряда в Европа – PlugSurfing на български – търсим мястото си в тези нови направления, но само през общия ни потребителски поглед, защото идеята за Полезно и ефективно е свързана с непрестанно споделяне и подобряване. Каквото правим, ще го споделяме и обсъждаме с вас, за да върши максимално добра работа на всички ни Wink!

Ето едно такова кратко споделяне – какво представлява Green eMotion проекта:

{pdf}http://www.ecars.bg/images/Green_eMotion_short.pdf{/pdf}

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че е полезно, ефективно, практично и качествено.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 3152 пъти Последна корекция Петък, 28 Декември 2012 17:08
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.