Сряда, 09 Януари 2013 09:54

BMW i3 цена още няма, но вече знаем кога започват продажбите

От
bmw i3 coupe zarezhdane
Едно SMS-че и (включен в мрежата) BMW i3 започва да се зарежда :) – Снимка: BMW i

Рано тази сутрин колегите от френския TechVehi пишат, че продажбите на електрическия BMW i3 ще започнат на 16 ноември 2013 г.

Това е още една стъпка напред към реализиране на първите съвременни BMW електромобили, които си имат собствена подмарка BMW i, но не и окончателен вид и... цена. Тези две неща са най-важните, разбира се, но след като вече е обявена официална пазарна дата, макар и чак в края на тази година, обратното броене до старта официално започва. Производствената версия на BMW i3 ще бъде показана или на автосалона в Женева през март или на този през септември във Франкфурт. Ние залагаме на първата опция по простата причина, че компанията ще има много повече време да реагира на отзивите, ако покаже колата през пролетта. Така е логиката на действията на баварците, след като вече две години показват, тръбят в социалните мрежи и дори направиха световен i-тур...

BMW i3 концепцията, обаче, както обикновено става, май ще си остане такава. Свежото ново решение с полу-стъклените врати, например, вече започва да се "изплъзва". От представянето на BMW i3 купе насам на Facebook страницата на марката и дори на самия уебсайт новият оранжев мъник замести оригиналната версия с четири врати. Тя, разбира се, не е изчезнала. Това, което изчезна, са точно тези отличаващи от тълпата новаторски врати – BMW i3 купе е с все така скучните и до болка познати ни врати. Те са си ОК, в това няма спор, но сега новият електро модел на BMW изглежда опериран от оригиналната си идея и красота, а това е малко тъжно. Поне за нас.

С над един милион фена на своята Facebook страница BMW i и невероятната активност там, след тоновете въпроси, които задаваше покрай снимките, компанията очевидно е разбрала какво точно търсят хората. Виждали сме множество коментари за меко казано странните според мнозина стъклен таван и врати - да, за съжаление хората са прекалено консервативни. Затова няма да се учудим, ако електромобилите на BMW изглеждат по-обикновено, то ще е заради нас, потребителите.

Поне за Франция се говорело, че цената може да е и под €40,000, а там има и солиден данъчен кредит при покупка на електромобил. Френското правителство обаче реши да защити родното производство и той май важи само за електромобили произведени във Франция Roll Eyes. И все пак е много интересно защо след BMW-i-us в Google изведнъж се появи и BMW-i-fr – трябва да има причина стартът да е първо във Франция. Въобще, изглежда малко странно (но не се съмняваме, че е добре преценено) – първи магазин в Англия, пазарен дебют във Франция... нали е германско това чудо? Ами да, но там, в Германия, няма (засега) официални държавни данъчни или финансови стимули за покупка на електромобил, като в Англия и Франция. И понеже електро колите са още скъпи, очевидно автопроизводителите търсят най-атрактивните пазари, на които могат да предлагат на по-ниски цени.

У нас засега сме на етап предложение за 5,000 лв приспадане от цената на нов електромобил, което е наполовина на 5,000, обаче си е супер като за старт и е супер важна стъпка в подкрепа на електрическата мобилност. Причината е проста – автопроизводителите вече имат (една идея) повече стимул да предлагат електромобили у нас. Чудесно е да сме със стегната фискална политика, но ще бъде чудесно и да помогнем на "новото" и ефективно транспортно направление. То си е за нас Wink.

[От: TechVehi]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 2179 пъти Последна корекция Сряда, 09 Януари 2013 10:52
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.